Jagar OS i ingenstans: "Förtjänar bättre"

Sveriges jakt på en OS-plats fortsätter – mitt ute i ingenstans. Men värdnationen Italien verkar inte ha något emot att spela på Teofilo Patini-stadion, trots att det ställer till det för fansen. –Det är verkligen inte så lätt att ta sig hit, säger målvakten Laura Giuliani inför tisdagens Nations League-match.

Det svenska fotbollslandslaget spelar tisdagens Nations League-match mot Italien på Teofilo Patini-stadion i Castel di Sangro.

Det svenska fotbollslandslaget spelar tisdagens Nations League-match mot Italien på Teofilo Patini-stadion i Castel di Sangro.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-09-25 16:48

Det enda spåret av att det ska spelas en toppmatch i fotboll i Castel di Sangro är en stor, bedagad reklamskylt. "Italia vs Svezia" står det på planschen som är placerad under en motorvägsviadukt, utom synhåll för alla som passerar med bil ovanför.

Inte för att så många skulle råka ha vägarna förbi.

Castel di Sangro är en gullig men sömnig stad med knappt 7 000 invånare placerad i södra delen av regionen Abruzzo. Alla de närmaste storstäderna – Rom, Neapel och Pescara – är åtminstone 1,5–2 timmar bort med bil.

Ändå nöjda

Det skulle vara lätt att förstå om de italienska spelarna var måttligt nöjda med förbundets val av spelplats. Efter ett VM som lockade rekordstort intresse tvingas man nu spela en viktig Nations League-match mot världsettan Sverige på en jämförelsevis pluttig arena.

Men så låter det ändå inte när man frågar dem.

– Det är verkligen inte så lätt att ta sig hit, medger Milanmålvakten Laura Giuliani.

– Å andra sidan har vi spelat många matcher här. Det har alltid varit kul att spela här, på grund av hur fansen har tagit emot oss.

Ett par tusen sålda

Det säger hon trots att det kan bli svårt att fylla Teofilo Patini-stadion, som tar drygt 7 000 åskådare – fler än det finns människor i Castel di Sangro.

Att matchen spelas klockan 17.45 en tisdag hjälper inte heller till. För att locka dit så många som möjligt har det italienska förbundet valt att inte ta något inträde till matchen. På måndagen hade ändå bara runt 3 000 personer registrerat sig för en gratisbiljett, enligt förbundsrepresentanter på plats.

– Jag är säker på att det kommer att bli fullsatt. Vi får se hur det blir i framtiden, men jag hoppas att det kan blir fler matcher här. En del av våra hjärtan finns här i Castel di Sangro så för oss är det viktigt att spela viktiga matcher här, säger Laura Giuliani.

Möjligen har också det italienska fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gravina ett finger med i spelet. Gravina är hedersmedborgare i Castel di Sangro efter att ha styrt stadens klubb när herrlaget under några mirakelår på 1990-talet klättrade genom seriesystemet ända upp till Serie B.

"Konstig plats"

De svenska spelarna tycker, till skillnad från Laura Giuliani, att Italiens landslag förtjänar bättre. Juventusbacken Linda Sembrant verkar också ha fått andra signaler från sina klubbkompisar.

– Det känns som en lite konstig plats att lägga matchen på, utifrån hur det ser ut med publik och allt det. Där tror jag inte att deras spelare är helt nöjda heller, säger Sembrant.

– Jag vet att de vill vara på andra ställen som är mer tillgängliga för folk att komma och kolla, och på större arenor och så. Så jag tycker att det är lite märkligt. För allas skull. För vi förtjänar en annan typ av arena.

Svenska anfallaren Lina Hurtig, tidigare i Juventus, hade aldrig hört talas om Castel di Sangro tidigare. Hon hoppas ändå att det kan bli lite drag på läktaren, trots att det blir något annat än ett nästan fullsatt Gamla Ullevi, som när Sverige mötte Spanien i Göteborg i fredags.

– Det är lite kontraster, men om de lyckas få hit folk så kan det vara lite mysigt att spela sådana här matcher också. Att det är lite mindre. Men då ska folk komma också, för annars blir det tråkigt, säger Hurtig.

En reklamskylt som nästan ingen kan se vittnar om att det är stormatch på gång i Castel di Sangro.
En reklamskylt som nästan ingen kan se vittnar om att det är stormatch på gång i Castel di Sangro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om