Jakten på ny kapten: Potter med på listan

Svenska fotbollförbundet har inlett arbetet med att hitta en ny förbundskapten för herrlandslaget efter Janne Andersson. –Jag kan säga att det handlar om 20-25 bruttonamn, säger förbundets nya generalsekreterare Andrea Möllerberg som öppnar för att det kan bli delat ledarskap.

Graham Potter, senast i Premier League-klubben Chelsea, har nämns i spekulationerna om ny förbundskapten för svenska herrlandslaget. Arkivbild.

Graham Potter, senast i Premier League-klubben Chelsea, har nämns i spekulationerna om ny förbundskapten för svenska herrlandslaget. Arkivbild.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Fotboll2023-11-03 11:48

Generalsekreteraren, som gjorde sin första dag på det nya jobbet i onsdags, berättar vidare att man utgår från en kravprofil som hon och förbundet arbetat fram.

– Vi hoppas komma ner i 6-7 namn ganska snart, säger Möllerberg och fortsätter:

– Vi har en januarisamling där det inte absolut viktigt att ha någon på plats. Men önskemålet är att göra det klart framåt tidig vår eller senvinter.

"Kravprofilen är ganska bred"

Blågult har haft ett par svaga år där det kulminerade med att man missar EM i Tyskland nästa år. Andrea Möllerberg utesluter inte att det kan bli två förbundskaptener som delar på ansvaret. Senast det hände var 1998–2004 landslagets leddes av Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg.

– Vi har en bra bild av vad vi tror vi letar efter. Men kravprofilen är ganska bred, ska man ha en förbundskapten eller två? Det beror på vad vi hittar. Hur ställer sig den personen till delad ledarskap? Har denne en egen assisterande som följer med?

TT: Kan det bli en förbundskapten med utländsk bakgrund?

– Absolut. Med tanke på hur den internationella fotbollen ser ut och att våra spelare lämnar svensk fotboll så tidigt så måste vi titta på det. När våra spelare är ute i Europa så har de inga svenska tränare, och där kommer kravprofilen som vi har tagit fram.

Beslutet fattas av Svenska fotbollförbundets förbundsstyrelse där det slutgiltiga förslaget läggs fram av Andrea Möllerberg och landslagschefen Stefan Pettersson.

– Vi bollar även med andra aktörer, internt och externt så vi inte låser fast oss, säger Möllerberg.

Potter med på listan

Janne Andersson gör i november sin sista landslagssamling med EM-kvalmatcher mot Azerbajdzjan och Estland. Många namn har dykt upp, bland annat den tidigare Chelsea-tränaren Graham Potter. Trots att engelsmannen har högt löneanspråk och dessutom ryktas till olika europeiska klubbar.

– Han finns med i bruttolistan. Där försöker vi bortse från vad man har för lön. Vi tittar på om personen skulle passa in i landslaget, och där är Potter med.

– Det beror också på hur situationen ser ut för dem som blir aktuella. Man känner ibland att det är jättebråttom, sen tittar man på schemat och så är inte fallet. Det är inte kritiskt, säger SvFF:s generalsekreterare Andrea Möllerberg.

Svenska fotbollförbundets nya generalsekreterare Andrea Möllerberg.
Svenska fotbollförbundets nya generalsekreterare Andrea Möllerberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!