Janne Andersson: Bestämmer startelvan i kväll

Janne Andersson har inte sin startelva inför torsdagens VM-playoff mot Tjeckien klar för sig än. Förbundskaptenen väntar in i det längsta då sjukdomsläget hos vänsterbacken Ludwig Augustinsson än oklart. Han utesluter heller inte att någon eller några spelare kallas in.

Janne Andersson tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf på dagens presskonferens.

Janne Andersson tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf på dagens presskonferens.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-03-23 13:41

Ordinarie vänsterbacken Ludwig Augustinsson var den enda spelaren som saknades under onsdagens landslagsträning inför playoffsemifinalen mot Tjeckien på Friends arena.

Förbundskapten Janne Andersson kommenterade frånvaron under en presskonferens.

– "Ludde" är kvar på hotellet och har inte tränat i dag. Vi kör med breda marginaler när det kommer till sjukdomar. Vi umgås tajt tillsammans så vi vill minimera risken för smitta. Det är inte covid utan något annat. Han har andra symptom.

Stämma av med "medicinarna"

Janne Andersson gav även en statusuppdatering kring försvararna Marcus Danielson och Daniel Sundgren, som saknades på tisdagens träning tillsammans med avstängda duon Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth.

– Status är att de var med i dag. Det är mycket bättre med dem. Jag kommer att ha en startelva klar runt klockan 19 i kväll. Fram till dess kommer jag att utvärdera. Jag är tämligen säker på hur laget ska se ut men jag kommer att stämma av med det medicinska laget.

Enligt förbundskaptenen är det inte helt uteslutet att lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf, normalt mittback, får rycka in som högerback.

– Det är en position jag kan hantera och jag försöker alltid hjälpa laget, men först och främst är jag mittback, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Att mittbacksklippan skickas ut till höger är mindre troligt, med tanke på de övriga ändringar som kan bli aktuella. Martin Olsson ersätter Augustinsson om denne inte kan spela.

Nilsson tar platsen?

Om mittbacksplatsen bredvid Nilsson Lindelöf konkurrerar – åtminstone på pappret – Joakim Nilsson, Marcus Danielson och Filip Helander. Samtliga har erfarenhet från uppdragen i VM-kvalet. Närmast platsen torde Nilsson ligga, som spelar regelbundet i Bundesliga, även om han missat de två senaste matcherna. Danielson har inte spelat en tävlingsmatch på länge och Helander är precis tillbaka efter en lång skadeperiod.

Med tanke på Tjeckiens styrka på inlägg och fasta situationer passar Danielson som högerback en förmodad matchbild bäst – såvida han är i fysiskt skicka att spela.

Andersson aviserade på dagens presskonferens att han med kort varsel kan kalla in spelare till truppen, mest troligt en högerback.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!