Janne Andersson: "Det är totalt vansinne"

Fotbollslandslaget riskerar att få spela tre VM-kvalmatcher under varje samling nästa år, vilket ökar belastningen på redan slitna spelare. –Det är totalt förkastligt, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Janne Andersson. Arkivbild.

Janne Andersson. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Fotboll2020-11-23 13:20

När Andersson nu summerar Nations League-hösten och blickar framåt mot 2021, där VM-kvalet startar i mars och där herrlandslaget sedan ska spela EM, är det framför allt det täta matchandet som upprör förbundskaptenen.

Beroende på gruppindelningen i VM-kvalet kan det bli så att Anderssons landslag får spela tre VM-kvalmatcher under samma samling. Och då blir det väldigt lite tid över till träning.

Behöver återhämtning

– Man behöver göra saker på träningsbanan, det går inte bara att prata teoretiskt. Det drabbar oss lite hårdare än andra som har större bredd i truppen.Vi som kanske inte har så många spelare på högsta nivån, för oss blir vårt samspel ännu viktigare och chansen att förbereda oss på ett bra sätt är jätteviktigt för oss, säger Andersson under en videopresskonferens.

– Spelarna kommer också ganska slitna in i samlingen och behöver lite återhämtning både mentalt och fysiskt när de har spelat mycket i klubblaget. Det här med tre matcher på en samling är totalt förkastligt utifrån vårt perspektiv att kunna förbereda oss på bästa sätt.

"Totalt vansinne"

Mittbacksstjärnan Victor Nilsson Lindelöf har haft problem med sin rygg under hösten. Sannolikt är det för att han blivit sliten av att ha spelat mycket och ofta med Manchester United, på grund av att coronapandemin tryckt ihop spelschemat.

– Det är totalt vansinne att de spelar i princip söndag, onsdag, söndag, tisdag, lördag. Jag är förvånad att det inte blivit mer diskussion om det ur ett sportsligt och medicinskt perspektiv, för det är oerhört tufft för spelarna, menar Andersson.

Respekt för ekonomin

Han är medveten om att det finns ett ekonomiskt perspektiv att beakta från de landskamper som spelas, från exempelvis tv-avtal.

– Det är viktiga pengar som kommer in till nationsförbunden, pengar som går ut i rörelsen och inte till spelarlöner som i klubblag. Men vi som håller på med de sportsliga delarna måste säga vad vi tycker, för spelarna hamnar i kläm, säger Andersson.

– Jag tycker att det är extremt olyckligt att vi ska ha tre matcher i samlingen, det kan inte vara riktigt över tid ur ett medicinskt och fotbollsmässigt perspektiv. Jag hoppas att fotbollen kan normaliseras så att vi kan gå tillbaka till normala två matcher per samling och att klubblagen inte behöver spela så tätt som nu.

Fakta: Kvalet till fotbolls-VM 2022

VM-kvalet lottas den 7 december. Då ska de 55 europeiska lagen placeras i fem grupper som består av sex lag och fem grupper som består av fem lag. Gruppvinnarna säkrar VM-biljetter medan grupptvåorna får spela playoff.

Europas nationer gör upp om 13 VM-platser.

Kvalet startar 25–30 mars.

VM spelas 21 november–18 December 2022 i Qatar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!