Janne Andersson öppnar för saudiska ligan

Mycket talar för att Janne Andersson snart är i behov av ett nytt tränarjobb. Om han får ett erbjudande från den saudiska ligan kommer han att lyssna. –Skulle jag inte kunna åka dit om jag får ett väldigt bra erbjudande där jag kan säkra min framtid, och även mina barns och barnbarns?, säger Andersson till TV4:s Fotbollskanalen.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson stänger inte dörren för den saudiska ligan om ett bra erbjudande skulle dyka upp. Arkivbild.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson stänger inte dörren för den saudiska ligan om ett bra erbjudande skulle dyka upp. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2023-10-09 11:21

Seger borta mot Belgien nästa vecka är ett måste om Sverige ska ha en chans att nå fotbolls-EM nästa år.

Troligen räcker inte ens det och i så fall är det pågående kvalet det sista Janne Andersson gör som förbundskapten för det svenska herrlandslaget.

Tveksam till allsvenskan

Men 61-åringen känner sig inte klar med tränarrollen, och kan tänka sig såväl ett nytt förbundskaptensjobb som att återvända till klubbfotbollen. Allsvenskan, där han tränat både Halmstad och IFK Norrköping, är däremot inte förstavalet.

– Jag har gjort det i väldigt många år och då är det klart att det inte är högst upp på listan, säger han i en intervju med TV4:s Fotbollskanalen.

Men han stänger inte dörren till en av världens mest kontroversiella ligor.

Allt fler spelare och tränare har den senaste tiden valt att flytta till Saudiarabien, ett land som klassas som diktatur och som har kritiserats skarpt för sina brister när det kommer till mänskliga rättigheter.

Flera aspekter

Janne Andersson är inte främmande för ett saudiskt tränaruppdrag.

– I grunden så får man värdera det om något sådant dyker upp. Då får man väga in alla aspekter. En av aspekterna är ju om det är moraliskt rätt. Samtidigt var den här frågan uppe när det var Qatar (VM 2022). Då gick man in på regeringens hemsida och där stod det att vi har en ambassad som öppnade 2013 och det var väl för att ha handelsutbyte med Qatar, och så är det många svenska företag som samarbetar med det landet, säger Andersson.

– Skulle jag då inte kunna åka dit om jag får ett väldigt bra erbjudande där jag kan säkra min framtid, och även mina barns och barnbarns? Ska jag då säga "nej jag står över det". Det är tveksamt.

På landslagets pressträff under måndagskvällen fick Andersson frågor om det faktum att han kritiserats för sitt uttalande om Saudiarabien.

– Alla får tycka vad de vill. Jag har sagt att jag inte har några planer för framtiden och om det dyker upp något ska det förstås moraliskt ifrågasättas. Men jag utesluter ingenting, säger Andersson.

Steven Gerrard (Al-Ettifaq) och Roberto Mancini (Saudiarabiens herrlandslag) är de två mest kända europeiska tränarna i Saudiarabien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!