Zlatan tillbaka i landslaget: "Guds återkomst"

"Guds återkomst". Så beskriver Zlatan Ibrahimovic själv sin comeback i fotbollslandslaget. Om han på nytt får vara herre på täppan återstår att se. I den fotbollsreligion Janne Andersson predikar gäller en för alla, alla för en.

På väg ut från landslaget. Zlatan Ibrahimovic lämnar planen efter EM-förlusten 2016. I dag ges besked om han gör comeback. Arkivbild.

På väg ut från landslaget. Zlatan Ibrahimovic lämnar planen efter EM-förlusten 2016. I dag ges besked om han gör comeback. Arkivbild.

Foto: Claude Paris/AP/TT

Fotboll2021-03-16 05:31

Spekulationerna pekade så gott som helt åt ett håll, trots den senaste tidens skadeproblem – och visst blev det så, som många hoppats, andra fruktat, allt beroende på vad som faller folk på läppen.

Ibrahimovic kastar på nytt sin långa skugga över det svenska fotbollslandslaget. Superstjärnan finns med i truppen till VM-kvalen mot Georgien och Kosovo samt landskampen mot Estland och tanken är han spelar in sig i EM-truppen.

Det har gått nästan fem år sedan Ibrahimovic senast spelade i landslaget. Den tredje och sista gruppspelsmatchen mot Belgien i EM 2016 såg ut att bli hans sista.

Beskedet om hans återkomst, med ett halvår till 40-årsfirandet, kablades snabbt ut över världens sportmedier.

Stort internationellt intresse

Under en dryga 35 minuter lång digital presskonferens – med ett stort antal utländska journalister anmälda – kretsade det mesta kring Ibrahimovic.

Naturligtvis, givet nyhetsvärdet. Och som det alltid gjort – och lär fortsätta göra.

Janne Andersson fick åtskilliga frågor som kretsade kring vad en Ibrahimovic i truppen innebär för stämningen, för gruppdynamiken, för laget på planen.

– Zlatan är med för han är den fotbollsspelaren han är. Under många år har han varit en av världens bästa forwards och han är i särklass vår bästa spelare någonsin, säger Andersson.

– Hans erfarenhet och hans bakgrund kan vi nog ha glädje av också. Han ska tillföra det han är bra på. Jag tror att det blir ett bättre landslag.

"Ett bra samtal"

Comebacken – "Guds återkomst" som Ibrahimovic själv skriver på Twitter – kommer emellertid mot alla odds.

Anfallsstjärnan har vid flera tillfällen kritiserat landslaget och förbundskapten Andersson, men när han till slut svalde stoltheten att inte ha blivit tillfrågad av Andersson att göra comeback, lät han meddela att han kunde tänka sig att spela i landslaget igen.

Janne Andersson bokade snabbt en resa till Milano, rensade luften och tillsammans hittade de en gemensam framtid i landslaget.

– Man får backa till i november. Då hade vi ett bra samtal om dåtid. Sedan har vi haft en löpande dialog. Jag var nere en gång till och träffade Zlatan för att prata framtid. Sedan har han varit lite skadad och så, men nu är han uttagningsbar och då tog jag beslutet (att ta ut honom) i går, säger Andersson.

Förbundskaptenen fortsätter:

– När han öppnade upp i november och det visade sig vara på riktigt kollade jag via Håkan Sjöstrand (generalsekreterare i förbundet) om han ville träffa mig. Det var en ödmjuk ingång från båda sidor.

En något annan spelare

Under Erik Hamréns tid som förbundskapten hade Ibrahimovic en utpräglad särställning – och var dessutom lagkapten. Då stod hans karriär i zenit.

Men det var också en tid präglad av konflikter och de sportsliga framgångarna uteblev i mästerskapen.

I vilken mån det är en personlighet som slipat ned vissa väl vassa kanter får framtiden avgöra, men Andersson ser i dag en Ibrahimovic som spelar något annorlunda.

– Det han har gjort de senaste åren är att han har anpassat sitt spel med ålderns rätt, till att ligga lite högre upp i planen, inte möta så djupt som jag upplevde att han gjorde tidigare i landslaget. Man måste anpassa spelet efter de spelare man har. Olika spelare har olika egenskaper, starkare och svagare sidor. Det är alltid ett pussel att få ihop det med den grund vi har för hur vi ska spela.

– Han får komma in med sina delar och så får vi hitta det mest optimala med de elva spelare vi ställer på planen, säger Janne Andersson.

Ser inte längre än EM

Förbundskaptenen vill inte botanisera i det förflutna, riva upp sår, älta hårda ord som fällts.

– Jag lever efter mottot att då är då och nu är nu. Att trampa i gammal dynga vinner man inget på. Det vi gjorde i vårt samtal... självklart redde vi ut var vi hade varandra. Det var bra, det var respektfullt. Pratar man i ett par timmar får man ganska stor förståelse för varandra. Vi hittade ett sätt att gå vidare och därmed var sakerna utagerade för mig.

Längre än till EM-slutspelet i sommar ser inte Andersson och Ibrahimovic sitt samarbete.

– I och med han är med i den här truppen är han aktuell för EM också. I och med att han sagt ja är det ett ja som även innefattar EM om han är frisk.

– Sedan får vi ta det vidare därifrån, säger Janne Andersson.

Fakta: Janne Anderssons trupp

Sverige inleder kvalet till VM-slutspelet i Qatar 2022 hemma på Friends arena mot Georgien den 25 mars och möter sedan Kosovo i Pristina den 28 mars.

Samlingen avslutas med landskampen mot Estland den 31 mars

Truppen på 26 spelare:

Målvakter: Robin Olsen, Everton, Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn, Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi.

Försvarare: Mikael Lustig, AIK, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Filip Helander, Glasgow Rangers, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Pierre Bengtsson, Vejle, Emil Krafth, Newcastle, Andreas Granqvist, Helsingborg, Joakim Nilsson, Bielefeld, Carl Starfelt, Rubin Kazan.

Mittfältare/anfallare: Sebastian Larsson, AIK, Albin Ekdal, Sampdoria, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Emil Forsberg, Leipzig. Dejan Kulusevski, Juventus, Viktor Claesson, Krasnodar, Mattias Svanberg, Bologna, Ken Sema, Watford, Jens Cajuste, Midtjylland, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Alexander Isak, Real Sociedad, Marcus Berg, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar.


Fakta: Sveriges program fram till EM

+ 25 mars: VM-kval, Sverige–Georgien på Friends Arena

+ 28 mars: VM-kval, Kosovo–Sverige i Pristina

+ 31 mars: Landskamp, Sverige–Estland på Friends

+ 18 maj: Förbundskapten Janne Andersson tar ut Sveriges EM-trupp

+ 24-28 maj: EM-läger 1, Båstad

+ 29 maj: Landskamp, Sverige–Finland på Friends

+ 1-5 juni: EM-läger 2, Stockholm

+ 5 juni: Landskamp, Sverige–Armenien på Friends

+ 8 juni: Reser till EM-basen utanför Dublin

+ 14 juni: EM, gruppspel, Spanien–Sverige i Bilbao

+ 18 juni: EM, gruppspel, Sverige–Slovakien i Dublin

+ 23 juni: EM, gruppspel, Sverige–Polen i Dublin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!