Janogy: "Otroligt viktigt med tanke på i fjol"

Förra säsongen kunde inte Hammarby hantera pressen, medger Madelen Janogy. I söndagens seriepremiär mot Vittsjö visade hon att laget lärt läxan. Landslagsanfallaren låg bakom båda målen i 2–0-segern inför över 6 000 personer på Tele2 arena. –Det är en bekräftelse på att vi gör rätt saker. Vi är på god väg, säger Janogy.

Över 6|000 personer tog sig till Tele2 arena på söndagen för att se Hammarby vinna den damallsvenska premiären hemma mot Vittsjö.

Över 6|000 personer tog sig till Tele2 arena på söndagen för att se Hammarby vinna den damallsvenska premiären hemma mot Vittsjö.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2023-03-26 17:28

Det inofficiella SM-guldet i publikstöd lär gå till Hammarby i år också.

Medan de på pappret främsta rivalerna om segern i damallsvenskan hade svårt att locka några större supporterskaror till sina premiärer – Rosengård: 557 personer; Häcken: 960; Kristianstad: 532 – var det rejält drag på Tele2 arena på söndagseftermiddagen.

Inte blev de 6 125 åskådarna på sämre humör när Hammarby öppnade säsongen med en, till slut, både klar och rättvis seger.

– Jag är väldigt glad att jag spelar i Hammarby och får spela de här matcherna. Det betyder otroligt mycket och det är så mäktigt. Även om jag visste att det skulle blir mycket publik så blir man ändå chockad, säger Madelen Janogy.

Viktiga minuter

Vittsjö var en nagel i ögat på topplagen i fjol och tog poäng mot fyra av seriens topp fem-klubbar. Den här gången höll de emot i nästan en timme. Sedan kom ett par avgörande ögonblick som fällde avgörandet i hemmalagets favör.

I den 54:e minuten ställde Vittsjö om snabbt och Clara Markstedt fick ett friläge. Hammarbys målvakt Anna Tamminen var dock snabbt ut och avstyrde, och kort därefter stod det i stället 1–0 till "Bajen".

Adelina Engman måttade ett inlägg från högerkanten, bollen seglade perfekt in mellan Vittsjös försvarare och hittade Madelen Janogy. Landslagsanfallaren hann före målvakten Lainey Burdett och nickade in 1–0 framför hemmaklacken.

– Det var jäkligt skönt. Målet var så skönt eftersom de hade ett friläge precis innan. När vi sätter den chansen så förändrar det hela matchbilden. Efter det har vi full kontroll, säger Janogy.

Vittsjökaptenen missnöjd

Vittsjös lagkapten Sandra Adolfsson delar, tyvärr i hennes ögon, bilden:

– Det här är en match där vi ska ta poäng. Vi visste att de skulle ha mycket boll, men de kommer inte riktigt igenom. Vi stänger dem väldigt bra och får dem dit vi vill och skapar chanser, men sätter inte bollen. Matchen kunde ha blivit annorlunda, vi kunde ha kommit härifrån med tre poäng, säger Adolfsson.

Hammarby har satsat allt mer på sitt damlag de senaste åren och redan i fjol visade laget att man har något stort på gång. En stark höst kunde dock inte reparera den svaga säsongsinledningen – fyra förluster på de sex första matcherna – och Hammarby fick nöja sig med en femteplats.

I år är förhoppningarna på en topp tre-placering (kanske mer än så?) stora, och starten kunde i alla fall inte ha blivit mycket bättre.

Med kvarten kvar spelade Janogy fram inhopparen Vilde Hasund till vänster i straffområdet. Norskan dundrade in 2–0 och punkterade därmed matchen.

Hemsk start i fjol

Som jämförelse inledde man fjolårssäsongen med 0–3 hemma mot Eskilstuna.

– Det här var jätteviktigt. Inför matchen tänkte jag på förra året. Det var ju hemskt, säger Madelen Janogy.

– För oss tror jag att det är otroligt viktigt med tanke på förra säsongen. Vi fick en dålig start, det blev mycket press och vi klarade inte av det. I dag är det en tajt match och vi möter ett bra lag, men vi visar att vi inte är där vi var i fjol. Vi kan hantera det på ett bättre sätt och få det här kvittot.

För Vittsjö blev premiären ingen rolig historia, i synnerhet inte för Hanna Ekengren. 21-åringen byttes in den 86:e minuten. På tilläggstid tilldelades hon ett direkt rött kort för stämpling, och är därmed avstängd hemma mot Brommapojkarna nästa omgång.

Vittsjötränaren Ulf Kristiansson säger att utvisningen var helt felaktig.

– Jag var nog lika förvånad som alla andra när det hände och ännu mer nu i efterhand. Jag tror att precis alla är överens efteråt om det, även domarna. Sakfrågan är nog utagerad, säger Kristiansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!