Jansson: "Jag har spelat krig i 90 minuter"

Pontus Jansson har lämnat lagkaptensbindeln i Premier League-klubben Brentford. Nu har 32-åringen gjort sin första Malmö FF-träning och svarar alla som påstår att han är en skadebenägen hemvändare. –Jag har haft sju säsonger där jag spelat krig 90 minuter i typ 46 matcher varje säsong.

Mittbacken Pontus Jansson, 32, har återvänt till Malmö FF, som han lämnade för en utlandskarriär sommaren 2014.

Mittbacken Pontus Jansson, 32, har återvänt till Malmö FF, som han lämnade för en utlandskarriär sommaren 2014.

Foto: Ola Torkelsson / TT

Fotboll2023-07-03 16:53

Redan i mitten av april blev det officiellt att Pontus Jansson återvänder till Malmö FF. Inför lördagens hemmamatch mot Sirius tog han emot MFF-publikens hyllningar och på måndagen väntade första träningen med laget. Den första som MFF-spelare sedan han lämnade klubben sommaren 2014.

– Jag var först in i morse och välkomnade de andra, säger Jansson på en pressträff och skrattar.

– Det var kul. Första dagen på jobbet är alltid speciell, trots att man har varit här tidigare.

"Nästan aldrig varit borta"

Hans sista säsong i Premier League-klubben Brentford blev skadefylld. Det blev blott tolv seriematcher, men 32-åringen svarar omgående belackarna som gett honom epitetet "en skadedrabbad hemvändare".

– Jag har haft sju säsonger där jag spelat krig 90 minuter i typ 46 matcher varje säsong, nästan aldrig varit borta. Det är lätt att stirra sig blint på det som har varit det senaste.

Jansson har varit i fotbollsträning i runt sju veckor med Brentford och skulle han själv få bestämma skulle han starta direkt på söndag när den allsvenska serieledaren Malmö tar emot Mjällby.

– Rent fysisk känner jag mig jättebra, jag känner mig mer spelsugen än jag har varit på många år.

Efter EM 2021 och totalt 27 landskamper meddelade mittbacken att han avslutar sin landslagskarriär. Flytten till MFF ändrar inte på det beslutet.

Stängd dörr för landslaget?

– Nej, det tror jag inte. Än mindre skulle jag säga. Nu är det bara fullt fokus på Malmö FF. Just nu ser jag ingen anledning till att jag skulle ändra det. Också av respekt till Malmö. Jag vill komma hem och vara tillgänglig och göra det till hundra procent. Det tror jag inte att jag hade kunnat göra om jag haft landslaget också, säger Jansson.

Samtidigt:

– Men det kan ändras. Det vet man aldrig.

Jansson var under sina fyra säsonger i Brentford – varav de två sista i Premier League – lagkapten och det fanns planer på att fortsätta i Londonklubben.

– Jag var i långt gångna förhandlingar om att förlänga med Brentford i höstas. Men saker och ting händer i livet ibland. Jag är också en känslomänniska. Min första skada gjorde att jag började se saker och ting på ett annorlunda sätt och värdera saker annorlunda.

Där och då växte tankarna om en återkomst till Malmö FF fram – klubben i hans hjärta. I sin ungdom stod Jansson i MFF-klacken, vilket han även gjort då och då under sin nio år långa utlandskarriär i Italien och England.

– Det känns som att den här säsongen har varit nästan fem år. Så mycket har hänt. Men när jag väl bestämde mig kändes det som att det inte fanns en återvändo.

"Ett litet barn på julafton"

MFF-tränaren Henrik Rydström, ny inför säsongen, känner han sedan några år tillbaka. Allt började med Rydströms förkärlek till Marco Bielsas fotbollsideologi. Argentinaren tränade Jansson i Leeds.

– Jag läste en intervju att han var besatt av Bielsa. Jag minns inte riktigt hur vi kom i kontakt, men efter det var han som ett litet barn på julafton som ställde frågor i flera timmar. Jag svarade så ärligt jag kunde och försökte hjälpa honom, därigenom byggde vi en relation.

Nu ska duon arbeta tillsammans.

– Under de åren vi lärt känna varandra har det ofta varit jag som pratat och lärt honom saker, nu ska det äntligen bli tvärtom och det ser jag fram emot.

Fakta: Pontus Jansson

Född: 13 februari 1991.

Moderklubb: Arlövs BI.

Klubbar: Malmö FF 2007–2014, IFK Malmö 2009 (lån del av säsongen), Torino 2014–2016, Leeds 2016–2019, Brentford 2019–2023, Malmö FF 2023–.

Allsvenska matcher och mål för MFF: 98/6.

Landslagsmeriter, A-landslaget: 27 matcher/0 mål. U21: 15/1. U19: 8/3. U17: 13/0.

Mästerskap: EM 2016, VM 2018 och EM 2021.

Främsta meriter: SM-guld 2010 och 2013 (gjorde nio matcher guldsäsongen 2014), uppflyttning till Premier League med Brentford 2021.

Aktuell: Hemvändare i Malmö FF. Spelklar till söndagens hemmamatch mot Mjällby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!