Jansson med mål efter 9 år: "Pontus har stort huvud"

Malmö FF-ikonen Pontus Jansson gjorde mål i hemmasegern mot Halmstad sitt första mål för himmelsblått på nio år. Euforin kostade honom ett gult kort. –Jag beter mig som en barnunge efteråt, summerade ikonen firandet.

Malmös lagkapten Pontus Jansson kramas om av lagkamraten Sebastian Nanasi efter 1–0-målet mot Halmstad.

Malmös lagkapten Pontus Jansson kramas om av lagkamraten Sebastian Nanasi efter 1–0-målet mot Halmstad.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2023-08-07 21:02

Det sydsvenska ovädret med regn och hårda vindar längs med E6:an hade lett till att HBK:s spelarbuss anlänt aningen sent till Malmö.

Men tröga ur startblocken var de inte inne på Eleda Stadion. För det hade inte ens gått två minuter innan Ammin Al-Amari frispelade Viktor Granath. Johan Dahlin hindrade gästerna från ledningsmålet.

För MFF, som inför förra måndagens seger mot Värnamo inte hade vunnit på tre matcher, gällde det att få fart på mittfältet. Anders Christiansens säsong har tagit slut i förtid och Hugo Larsson lämnat för proffsliv i Frankfurt. Detta gjorde att nyförvärven Lasse Berg Johnsen, Otto Rosengren och Sebastian Jörgensen alla fick plats i Henrik Rydströms startelva.

"Går inte att beskriva"

Det var just Jörgensen som måttade inlägget när Pontus Jansson efter en halvtimme stångade in 1–0 och därmed gjorde sitt första mål sedan hemkomsten från Premier League.

– Det går ju inte att beskriva känslan. Jag gled ut mot läktaren och visste att min dotter och familj satt i logen precis ovanför, och att mina vänner satt på första raden.

– Det var lite onödigt mycket firande. Först kände jag att jag skulle ta det lugnt, och sedan slog det slint i huvudet. Fem minuter ur fokus kostade mig ett gult kort. Så hade inte en rutinerad Pontus gjort. Men nu gjorde en ung Pontus så.

Målet kom efter en fast situation där Jansson stannade kvar i offensivt straffområde.

– Vi har pratat om att fasta situationer är viktiga men andra- och tredjebollarna minst lika viktiga. Vi räknar det som en fast situation fram till motståndarna tagit bollen eller den går ur spel. Vi har jobbat hårt på fasta situationer och snittar ett halvt mål per match nu.

Unge Otto Rosengren tvingades bryta med en lårskada redan i den första halvleken. In kom Taha Ali.

"Pontus har ju stort huvud"

De andra 45 hann dock knappt starta innan Sebastian Nanasi läckert spelade fram Sebastian Jörgensen till hans första mål i MFF-tröjan.

– Det betyder otroligt mycket för självförtroendet. Pontus har ju så stort huvud att det är svårt att missa, men efter assisten så slappnade jag av mer, skojade dansken och fortsatte:

– Då blir det lättare att hålla tålamodet. Jag vet att målen kommer så småningom, inte minst eftersom jag har så många bra spelare runtomkring mig.

Därifrån kunde hemmalaget till synes enkelt spela av matchen. Det blev dessutom ett bonusmål på tilläggstid för inhopparen Sören Rieks som stötte in Taha Alis passning i öppet mål.

I och med måndagskvällens resultat har det gått 15 år sedan Malmö FF förlorade en allsvensk fotbollsmatch mot Halmstad BK. Man är dessutom bara en poäng från serieledning. Men från Pontus Jansson är kravbilden hård.

– Vi är slarviga framåt, vi är slarviga på mitten och räknar fel ett par gånger i försvaret. Vi ger bort för mycket samtidigt som vi inte är tillräckligt skarpa framåt. Men det är i alla fall positivt att vi har fler växlar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!