Japan krossade Spanien – ställs mot Norge

Spanien föll stort mot Japan i den sista gruppspelsmatchen av fotbolls-VM i Wellington, Nya Zeeland. Redan efter första halvlek ledde japanskorna med 3–0 i en match som slutade 4–0. Japan blir därmed gruppetta och får möta Norge i lördagens åttondelsfinal.

Japans Mina Tanaka (till vänster).

Fotboll2023-07-31 09:50

Spanien hade inte förlorat mot Japan på de fyra senaste mötena. Lagen möttes senast i november 2022 och då Spanien vann med 1–0.

Men till gruppspelsavslutningen hade japanskorna gjort sin hemläxa.

Redan i den 12:e matchminuten klev Hinata Miyazawa fram och gav Japan ledningen. Riko Ueki utökade sedan ledningen efter skott i straffområdet som styrdes in i mål av Spaniens mittback.

Får möta Norge

Och Japan var inte klara där.

Innan första halvleken var över blev Miyazawa tvåmålsskytt när hon satte 3–0, hennes fjärde i turneringen.

Spiken i kistan kom i den 82:a matchminuten när Mina Tanaka fick till en drömträff med vänster foten och borrade upp bollen i krysset till 4–0, vilket även blev slutresultatet.

Japan, som är rankat elva i världen, slutar i och med segern etta i gruppen och får möta Norge i lördagens åttondelsfinal. Spanien ställs mot Schweiz samma dag.

Zambias första VM-mål

I samma grupp spelade Costa Rica och Zambia en betydelselös match.

Zambia tog ledningen redan i den tredje matchminuten genom Lushomo Mweemba. Målet är Zambias första i VM någonsin.

Därefter skulle lagkaptenen Barbra Banda få chansen när Zambia tilldelades straff i den 31:a minuten. Banda kunde iskallt utöka till 2–0.

I början av andra halvlek reducerade Melissa Herrera till 1–2 , vilket var lagets första, och enda, VM-mål i årets mästerskap.

Matchen slutade 3–1.