Jättar i gungning gör upp i London

Den ena skakas av sanktioner mot ägaren. Den andra ska försöka skaka av sig derbyknocken nyligen – men troligen utan tränaren på plats. När storklubbarna Chelsea och Real Madrid gör upp i onsdagens Champions League-kvartsfinal är det med flera frågetecken hängande över sig.

Kai Havertz Chelsea förlorade med hela 1–4 mot Londonrivalen Brentford i helgen. På onsdagen väntar kvartsfinalmöte med Real Madrid i Champions League.

Kai Havertz Chelsea förlorade med hela 1–4 mot Londonrivalen Brentford i helgen. På onsdagen väntar kvartsfinalmöte med Real Madrid i Champions League.

Foto: Ian Walton/AP/TT

Fotboll2022-04-05 14:42

Det blev vare sig ett Madrid-derby eller en duell mellan Premier Leagues titelrivaler Liverpool och Manchester City. Mest iögonfallande i Champions League-lottningen för några veckor sedan var i stället den stundande kvartsfinalen mellan Chelsea och Real Madrid – ett möte som är intressant på flera sätt.

– Vi vet vad som väntar och det kommer att bli en tuff utmaning, konstaterade Chelseatränaren Thomas Tuchel efteråt.

Klubbarna drabbade nämligen samman för nästan exakt ett år sedan. Då, i semifinalen, drog slutsegraren Chelsea det längsta strået efter 1–1 på bortaplan följt av 2–0 hemma i London.

Den här gången är ingångsvärdena dock helt annorlunda.

+ Skakade jättar

Få har nog undgått den storm Chelsea befinner sig i för stunden, efter att det införts sanktioner mot engelska fotbollsklubbens ryske ägare, oligarken Roman Abramovitj, som en följd av kriget i Ukraina. Chelsea ligger nu ute till försäljningen, men fram till dess att en ny ägare klivit in påverkas Londonklubben alltjämt av de sanktioner som införts.

Trots osäkerheten vid sidan av planen har Chelsea fortsatt att plocka på sig segrar på densamma. Fram till i lördags, det vill säga. Trots ett tidigt ledningsmål i den andra halvleken förlorade tabelltrean hemmaderbyt mot nykomlingen Brentford med hela 1–4.

En tung smäll har även Real Madrid åkt på nyligen. Visst, den spanska serieledaren 2–1-besegrade Celta Vigo på bortaplan i helgen, efter dubbla straffmål av Karim Benzema. Men det är framför allt 0–4-förnedringen i El Clasico hemma mot Barcelona precis före landslagsuppehållet som gett eko i fotbollsvärlden.

Tränaren Carlo Ancelotti tog på sig förlusten, som han menade hade att göra med taktiska felval.

– Det fungerade inte. Att ta ansvar är inget problem för mig, ibland får du till det och ibland inte. Jag misslyckades, sade italienaren enligt ESPN.

+ Frågetecken för Ancelotti

På onsdagskvällen lär gästerna få klara sig utan sin tränare. Ancelotti, med ett förflutet i Chelsea, testade positivt för covid-19 i förra veckan och missade därför helgens ligamatch. Tränaren reste därför inte med laget till London på tisdagen, uppger nyhetsbyrån AP.

+ Fullsatt Stamford Bridge att vänta

Chelsea har sedan sanktionerna infördes mot Abramovitj bland annat inte tillåtits sälja några matchbiljetter till vare sig hemma- eller bortamatcher. Men i förra veckan stod det klart att Chelsea nu tillåts sälja biljetter till bortamatcher samt till matcher i cupspelen. Det innebär att säsongskortsinnehavare och medlemmar får köpa biljetter till Champions League-matchen hemma mot Real Madrid på onsdagen, liksom bortalagets supportrar. Till skillnad från säsongens resterande Premier League-matcher på Stamford Bridge väntas därför onsdagskvällens match spelas inför fullsatta läktare, skriver Sports Illustrated.

Real Madrid-tränaren Carlo Ancelotti ser ut att missa onsdagens match i London. Arkivbild.
Real Madrid-tränaren Carlo Ancelotti ser ut att missa onsdagens match i London. Arkivbild.
Onsdagens CL-kvartsfinaler

Chelsea–Real Madrid, Villarreal–Bayern München, båda 21.00.

Returerna spelas tisdagen den 12 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!