Dunderskrällen i topp – ska Gullringen kunna rubba dem?

Tre lag. En seriesegrare. Vi tog tempen på Gullringens huvudkonkurrenter om titeln i division fyra-fotbollen. "Vi har överträffat alla förväntningar så här långt", säger Vistas meriterade tränare Marcus Vaapil.

Precis som förra säsongen är Gullringen och Tranås med i kampen om seriesegern i division fyra. Snart möts de för ett viktigt möte, där båda lagen jagar serieledande IK Vista.

Precis som förra säsongen är Gullringen och Tranås med i kampen om seriesegern i division fyra. Snart möts de för ett viktigt möte, där båda lagen jagar serieledande IK Vista.

Foto: Haris Dreco

Fotboll2023-08-17 12:00

IK Vista, Tranås FF och Gullringens GoIF. Väldigt mycket tyder på att ett av de här lagen kommer att stå som slutsegrare när serien summeras i början av oktober. Vi pejlade läget med Vistas och Tranås tränare när nästan två tredjedelar av serien avverkats.

Många har nog gnuggat sig både en och två gånger i ögonen när de sett IK Vistas klubbnamn ståta överst i tabellen.

– Det var nog inte många som trott eller förväntat sig det, säger Marcus Vaapil, som har ett långt förflutet som tränare i Jönköpingsklubben IK Tord och som också varit spelare på elitnivå i Malmö FF.

Det är inte särskilt många år sedan klubben en bit norr om Huskvarna startade upp ett seniorlag igen. Sen har det gått fort. Från division sex via femman och nu till division fyra. Som kan bli division tre...

– Vi kvalade oss upp förra säsongen efter att ha blivit trea i serien. Det kändes ändå rätt. Vi kände någonstans att vi var mogna för fyran.

Jo. Med råge har det visat sig. Laget toppar serien, hela sju poäng före Tranås FF och åtta före Gullringens GoIF. Vista har elva vinster och tre oavgjorda efter 14 omgångar.

undefined
IK Vista har överraskat stort, där nykomlingen toppar fyran. Laget leds av Marcus Vaapil som tränade IK Tord i många och har ett förflutet som spelare i Malmö FF.

Hur förklarar du framgången?

– Vi är ett gott gäng, där många är kompisar sedan innan. Det är en viktig faktor. Lika viktigt är att de vill träna och lära sig, säger Vaapil, som tonar ner sin egen roll, men där vi kan anta att han ändå har en stor del i att det har gått så bra.

Han beskriver Vista som ett spelande lag i grunden, men som är flexibla och anpassningsbara till motståndet man möter.

Ni har skaffat er ett väldigt bra utgångsläge. Känner ni en press nu?

– Nej, nej. Inte alls. Vi kan inte göra det som nykomling. Vi tar match för match och försöker njuta och göra det så bra som vi bara kan.

I våras besegrade Vista bland annat Gullringen (2–0).

Vad är dina intryck av dem?

– Det var ett tufft lag att möta, i en match som kunde ha slutat hur som helst. De har delvis en annan struktur i sitt lag, med lite äldre spelare. Till skillnad från oss.

Precis som Marcus Vaapil tror Tranås tränare, Fredrik Carlsson, att det kommer att stå mellan de tre nämnda klubbarna om seriesegern.

– Det är väl inte en alltför vild gissning att det kommer vara någon av oss som vinner. För oss är det ändå lite av en bonus och vi är glada att vi är med där uppe i toppen.

Hur ser du på er säsong så här långt?

– Vi är nöjda med våren. Inför säsongen hade vi väldigt många avbräck, inte minst offensivt. Sen har det tillkommit skador på vägen. När vi gick in säsongen "tappade" vi 60 mål från året innan. Det var ganska tufft. Dessutom var jag ny på tränarposten och kom delvis med en ny spelfilosofi.

Som innebär...?

– De senaste åren har vi spelat ganska så rakt och långt. Nu vill vi vara mer bollförande och ha större bollinnehav i matcherna. Vi var överens innan säsongen att det kommer ta sin lilla tid. Så med tanke på det så har det gått bra hittills.

Höstpremiären var däremot ett bakslag.

– Den var inte bra. Vi gjorde tyvärr säsongens sämsta halvlek i derbyt mot Aneby. Ändå stod det 0–0 i halvtid. Sen lyckades vi ta ledningen i den andra halvleken, men trots det förlorade vi. De gjorde två nickmål i slutminuterna. Det var verkligen jättejobbigt, men jag kan inte påstå att det var orättvist, säger Fredrik Carlsson, som får ladda om för match mot jumbon Ölmstad i helgen. 

Och det på en nylagd konstgräsmatta i Tranås.

Kampen om seriesegern

Med åtta omgångar kvar att spela tyder det mesta på att tre lag gör upp om seriesegern i division fyra norra. 

Så här är läget i toppen nu: 

1) Vista 36 poäng

2) Tranås 29 poäng

3) Gullringen 28 poäng.

• Inbördes möten i höst: 1/9: Tranås-Gullringen, 9/9: Gullringen-Vista, 23/9: Tranås-Vista

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!