Jejna om VIF-avskedet: "Vill ge föreningen en väckarklocka"

Vi har tidigare skrivit om att Ilhan Jejna kommer lämna Vimmerby IF. Nu vill mittbacken ge sin syn på varför han begärt ett klubbyte. Till skillnad mot vad som framkommit från VIF:s håll ska anledningen inte grunda sig i bristande speltid. "Jag och tränaren har inte samma uppfattning om saker och ting", säger Jejna till Sporten.

Ilhan Jejna har lämnat Vimmerby IF. För Sporten berättar han om varför han tagit beslutet.

Ilhan Jejna har lämnat Vimmerby IF. För Sporten berättar han om varför han tagit beslutet.

Foto: Jens Lidesjö

Fotboll2024-06-11 08:00

I helgen avslöjade vi att Ilhan Jejna kommer att lämna Vimmerby IF. I artikeln framstår det som att bristande speltid ska ha varit anledningen till beslutet.

– Ilhan är en väldigt duktig spelare som har tagit stora kliv hos oss. Samtidigt har han varit borta i ett år med sin knäskada och det är svårt att konkurrera om en plats som mittback när vi har Knut Gunnarsson och Gustav Stejdahl där som gjort det väldigt bra tillsammans. Därför har jag full förståelse för att han vill se sig om efter andra alternativ där han kan få mer speltid, sa verksamhetschefen David Lindgren till vår tidning. 

Ilhan Jejna blev väldigt förvånad när han läste uttalandena och vill nu ge sin bild av situationen. 

– Jag blev väldigt tagen på sängen när jag läste om det. Jag tycker det är tråkigt att det kommer ut som det gjort i media innan jag fått berätta min version av det hela, säger han.

Hur skulle du själv beskriva situationen?

– Situationen är som så att jag har pratat med tränaren (Fredrik Falkevall) och David (Lindgren), där jag uttryckt min vilja om att ta ett steg tillbaka. Jag vill börja med att säga att det hela inte grundar sig i att jag inte får spela. Jag blev lite upprörd och besviken över att det framstod som det i artikeln. Jag tar inte ifrån "Gurra" (Gustav Stejdahl) och Knut (Gunnarsson) någonting. De har gjort det jättebra tillsammans när de spelat.

Där stod det bland annat att Jejna skulle lämnats utanför matchtruppen senaste tiden, efter matchen mot Vista. Så är det inte. Den enda matchen Jejna missat på grund av den uppkomna situationen är senaste matchen mot Valdemarsvik.

– Det finns en tuff konkurrenssituation, men mitt mål har främst varit att så fort som möjligt komma tillbaka till att kunna spela, kanske inte gå ut och starta direkt. Min första match från start var mot Vista, då drar jag ljumsken i 87:e minuten och är borta i två veckor. Sen spelade jag 90 minuter mot Jönköpings BK där jag drog på mig mitt tredje gula kort och stängdes av mot Myresjö/Vetlanda. Det är därför jag saknats.

Och vad är anledningen till att du inte vill spela kvar i VIF?

– En stor del i det handlar om att jag tappat det som fotboll handlar om, att ha roligt. Glädjen finns inte just nu. I grund och botten handlar det om att jag och tränaren har olika uppfattningar om saker och ting. Jag har inte varit tyst om det, utan jag är en sån person som säger vad jag känner. 

– Jag tar inte det här beslutet bara för min egen skull, utan det är för spelarna i laget och att Vimmerby IF som klubb ska få en väckarklocka. 

På frågan om vad han menar med väckarklocka vill Jejna inte gå in på exakta detaljer kring vad Fredrik Falkevall och han inte har samma uppfattning om. Men han påtalar att det inte har något med hans kompetens som tränare att göra.

– Fredrik ska ha all kredd för att han är en duktig fotbollstränare som kan mycket om fotboll, utan det handlar om andra saker. Det har varit mer krav än lyhördhet vid vissa tillfällen, vilket enligt mig har gjort att det kanske inte alltid varit så roligt på träningarna, säger Jejna och fortsätter:

– I sin helhet är Fredrik en väldigt bra och seriös tränare. Men ibland kan det ställas mer krav kontra hur mycket man lyssnar på oss spelare. 

Ilhan Jejna menar även att hans familjesituation är en betydande del av beslutet. 

– Jag som är en av få i laget som har familj har inte heller lust att offra tid från dem för att istället få min karaktär testad på träningarna.

Du har varit i föreningen ett antal säsonger nu. Är det ett tufft beslut med tanke på relationerna som byggs upp och hur bra den här säsongen gått för er som lag?

– 100 procent. Jag tycker om VIF som förening. Det är mitt tredje år och jag har bara gott att säga om föreningen i stort. Det är här egentligen första motgången för mig här, förutom skadorna men det är en annan grej. 

Men även om han lämnar VIF kommer fotbollskarriären fortsätta. 

– Jag har valt att skriva på för IFK Tuna som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Var det ett självklart val eller fanns det andra alternativ?

– Det fanns väl nåt lag till som hörde av sig men jag tackade nej. Jag vill hitta glädjen med fotbollen igen, och det vet jag att jag kan få i Tuna, säger Ilhan Jejna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!