"Jeppes" mål förlöste Vimmerby IF

Första målen. Första poängen. Första segern. 3-0 hemma mot Assyriska gav Vimmerby IF tre helt nödvändiga poäng. - Vi blev vassare ju längre matchen led, tyckte Lasse Gustavsson efter tre mål under matchens sista fem minuter.

Vimmerby IF fick jubla över tre poäng hemma mot Assyriska i lördags, men det satt hårt åt även att matchen slutade 3-0. Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2013-05-06 06:52

3-0 låter hur stabilt som helst. Faktum är att VIF bara var fem minuter från ett rent katastrofalt resultat. 0-0 hade verkligen placerat VIF i ett utsatt läge.
Det blev inte så. I den 87:e minuten förlöste inbytte Jesper Lätt hela Vimmerby med lagets första mål för säsongen. På stopptid fyllde Robin Olsson på med både 2-0 och 3-0.
Det innebar säsongens tre första poäng. När vi summerar serien i september kan det visa sig vara säsongens viktigaste.
- Det känns väldigt skönt. Vi spelar i 95 minuter och kör hela vägen. Till slut kändes det som att vi inte kunde göra annat än att göra ett mål, menade Lasse Gustavsson som tog sin första "trea" som VIF-coach.

Borde ha fått rött
Efter elva minuter borde matchen ha förändrats radikalt. Fredrik Lindhe rev ned en helt fri Assyriska-spelare och målchansutvisningen kändes solklar. Men domaren Levente Szasz fegade och nöjde sig med ett gult kort.
- Det var otäckt. Jag hade inte sagt ett ord om det blivit rött, tyckte Lasse Gustavsson.
Bortatränaren Roger Lönn hade en annan syn på situationen:
- De hade en kille jämsides på insidan, så det kändes som 50/50. Men klart att en utvisning där hade förändrat matchen.
VIF var som bäst under första 20, då Magnus Eriksson lyckades med precis allt. Eriksson var närmast att näta, men ribban satte stopp.
I slutet av halvleken tog Assyriska, som spelade betydligt rakare än vanligt, över - men laget skapade väldigt få riktigt heta lägen under hela matchen.
- Vi är i straffområdet och har lite slumplägen, men vi har inte några jättechanser. Det har varit vårt dilemma så här långt in på säsongen, sa Lönn.