Jimmy Svensson: "Därför börjar vi försäsongen senare"

Frimånaden är sedan någon vecka slut och Västerviks FF:s nytillträdde tränare Jimmy Svensson vet vilka spelare han har till sitt förfogande när nästa säsong drar igång. Sporten pratade med honom om sitt nya gäng, om försäsongsupplägg och att sätta en ny kultur.

Jimmy Svensson har bytt matchtröja mot tränarjacka till 2021.

Jimmy Svensson har bytt matchtröja mot tränarjacka till 2021.

Foto: Ilkka Ranta

Fotboll2020-12-20 15:07

Det var ganska stor ruljans på spelare i VFF och antalet nyförvärv stannade till slut på sju. Mer om nyförvärven och vad den förre VIF-spelaren Jimmy Svensson säger om dem hittar du här. Men vi backar lite för att veta hur Jimmy och de andra i Västerviks FF:s sportsliga ledning tog sig an frimånaden.

– Vi bestämde oss för att rensa lite. Vi var tvungna att tacka nej till bra fotbollsspelare som av någon anledning inte har tid eller intresse för att ta nästa kliv och även till några för att vi helt enkelt inte har plats. Vi har inget reservlag så det finns ingenstans för alla att spela.

Och in..?

– En viktig del var att få in yngre spelare. Vi har en stabil stomme som är lite äldre så vi ville se till att säkra återväxten. Men framför allt vill vi ändra kulturen i Västerviks FF.

Ändra kulturen. På vilket sätt?

– Jag själv var en som under mitt sista år som spelare bidrog till kulturen på negativt sätt. Jag kom och tränade en gång varannan vecka och tog en plats i matchtruppen för någon som alltid tränade. Det är ett problem i fotbollen i kommunen och något vi vill ändra på. Därför vill vi ha in ambitiösa spelare som vet och ser till att i Västervik tränar man och hänger i. Vi ville inte värva den bästa spelaren bara för sakens skull.

Som ett led i detta har Jimmy Svensson och kollegor valt att skjuta på den gemensamma starten av försäsongen. Laget kommer att samlas närmare en månad senare än många andra lag.

– Den 1 februari har vi återsamling, fram tills dess gäller eget ansvar. Vi vill att spelarna ska få känna det ansvaret och friheten över sin tid för att verkligen vara hungriga när vi drar igång. För vi har sagt att när vi väl börjar så kör vi ordentligt. Fram tills dess ses vi ingenting. Vi hade en träff i början på november där vi lade fram planen för försäsongen och informerade om datum och det är egentligen den kontakten vi har haft.

Men ni ledare jobbar i "det tysta" eller?

– Absolut. Vi ligger långt fram, känner vi. Anledningen till att vi börjar senare är som sagt för att spelarna ska få bygga upp en hunger och en längtan och de uppföljningar vi gjort och de rapporter vi fått säger att det är uppskattat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!