Jobbig comeback för Johansson: "En mardröm"

Han hade inte spelat en fotbollsmatch på ett år. Jakob Johansson byttes in när IFK Göteborg ledde med 2–0. Sen tappade Blåvitt till 2–2 mot Falkenberg. –Som det utvecklades blev det lite av en mardröm, säger Jakob Johansson efter comebacken.

Jakob Johansson gjorde sin första match efter korsbandsskadan.

Fotboll2020-07-23 22:50

De få som var på Gamla Ullevi tyckte nog att de hade sett en märklig match.

Än en gång brände IFK Göteborg mängder av målchanser. Och till slut rasade laget ihop och tappade två poäng mot allsvenskans jumbolag.

När klockan visade 95 minuter nickade Carl Johansson in kvitteringen för bottenlaget.

Detta var inte vad Jakob Johansson – eller någon annan – hade trott när han i 68:e minuten klev in i sin första fotbollsmatch sedan korsbandsskadan förra sommaren. Och för första gången i IFK Göteborgs tröja på nästan sex år.

– När jag kom in i mitten av andra halvlek kändes det spontant som tre säkra pinnar. Vi lyckades inte göra mål, men framförallt ska vi inte släppa till så mycket billiga målchanser som vi gör, säger Jakob Johansson och fortsätter:

– Det känns jättetungt. Vi tappar boll vid fel tillfällen och är alldeles för passiva. Och det var tråkigt att komma in och vara en del av att vi tappade matchen.

”Kroppen håller”

Mittfältaren som vann SM-guld med IFK Göteborg redan som 17-åring och som sköt Sverige till VM 2018 försökte ändå ta med sig något positivt från sin återkomst till allsvensk fotboll efter alla svåra skador.

– Min debut är avklarad. Min kropp håller. Nu är det bara att gå vidare. Sen är det mycket som kan bli bättre.

Inte heller en tidig 1–0-ledning fick målskyttet att lossna för IFK Göteborg.

Patrik Karlsson Lagemyrs exakta passning skar igenom Falkenbergs fembackslinje och kom perfekt för den löpande Giorgi Charaisjvili. Georgiern behövde två försök innan han satte bollen efter en målvaktsretur.

Sedan missade Blåvitt – och Falkenberg – en lång rad av målchanser. Men i 54:e minuten fick Hosam Aiesh ett tomt mål att pricka när Sargon Abraham osjälviskt lade över bollen i stället för att avsluta själv.

När Blåvitt sedan såg ut att ha skaffat kontroll och gå mot en trygg seger smällde Edi Sylisufaj plötsligt in 2–1 på en fenomenal volley från 20 meter. Och på tilläggstid nickade Carl Johansson in kvitteringen.

”Kunde blivit 8–6”

Dessförinnan var det många anfall som borde ha resulterat i mål.

– Jag hade ett öppet mål på slutet (som skulle ha gett 3–1 för Blåvitt). Jag kanske sätter nio av tio sådana, säger Hosam Aiesh.

TT: Vad hade varit en rimlig utdelning på alla dessa chanser?

– Falkenberg hade ju också lägen. Det kanske borde ha blivit 8–6 till oss, säger Aiesh och ler i bedrövelsen.

Falkenbergstränaren Hasse Eklund:

– Inget annat lag har spelat sådan anfallsfotboll mot oss och skapat så många chanser som Göteborg. Jag är tagen över att vi fick med oss en poäng till slut.

– Att efter en 2–0-ledning bara få kryss mot ett lag som vi på förhand känner att vi ska vinna över, och att tappa på det här sättet. Det är mentalt jäkligt tufft, säger IFK-tränaren Poya Asbaghi.

Han fortsätter:

– Nu måste vi vara väldigt mentalt starka. Vi har inte tid att tycka synd om oss själva.

För Blåvitt väntar nu ett tufft derby mot Häcken på söndag. Och på torsdag är det cupfinal mot Malmö FF.