Johan ”JC” Carlson om livet, fotbollen, dåliga samvetet, vägskälet och dagens match

Det är dags att göra bokslut för den första fjärdedelen av division 2-säsongen. För Vimmerbys IF:s del har det varit lite upp. Och lite ned. – Vi var fullt medvetna om att prestationerna skulle bli så med det här unga och nya laget. På sikt tycker jag ändå att vi hör hemma på övre halvan, säger tränaren Johan ”JC” Carlsson inför dagens bortamatch i Malmö mot Kvarnby.

TRIVS MED LIVET. Vimmerbys IF:s tränare Johan ”JC” Carlsson kan nu summera den första fjärdedelen av division två-säsongen. Det har varit lite upp och lite ner. I dag väntar nästjumbon Kvarnby på bortaplan i Malmö – och då får vi väl hoppas på det förstnämnda. Foto Micael Rundberg

TRIVS MED LIVET. Vimmerbys IF:s tränare Johan ”JC” Carlsson kan nu summera den första fjärdedelen av division två-säsongen. Det har varit lite upp och lite ner. I dag väntar nästjumbon Kvarnby på bortaplan i Malmö – och då får vi väl hoppas på det förstnämnda. Foto Micael Rundberg

Foto:

Fotboll2017-05-20 06:10

Vimmerby IF:s tränare Johan Carlsson trivs med livet. Och med fotbollen.

Egentligen är dessa båda saker till stor del ett och samma för 37-åringen.

För när han inte tränar Vimmerby IF:s herrar, spelar han själv med Storebro IF eller åker runt i södra Sverige med farsan Kjell och systersonen Hampus och kollar andra matcher.

Lägg därtill ett heltidsjobb, så förstår du att det inte blir mycket tid över.

– Att kombinera jobbet och tränarsysslan går allt bättre. Jag har tvingats lära mig att hitta ett sätt att få det att fungera.

Och det sociala livet runtomkring – hinner du med det?
– Nej. Hur jag lever är ett tydligt bevis på att det inte funkar, säger Johan Carlsson och skrattar.
– I veckorna är jag helt körd, plus att jag har börjat tänka mer på mig själv och min egen hälsa.
– Jag träffar personliga tränare och får kostrådgivning och träningsschema. Det är skönt att få lite umgänge på träningarna. Det måste jag nog fortsätta med, för annars blir det fotbollsträningen och hem till lägenheten – utan att det händer något annat.

Tycker du att du försakar andra grejor?
– Jag har en hund som jag skulle vilja träffa mer än vad jag gör. Det är hon som är min närmaste just nu – och det handlar om samvetet gentemot henne och gentemot mina föräldrar som har henne.

– Samtidigt är väl mitt sätt att leva ett bevis på att jag trivs med det jag gör. Man gör ju ändå en prioritering – om jag väljer bort mycket som jag tycker är roligt, så måste ju det som jag prioriterar vara fantastiskt.

Är du trött på att få den där frågan?
– Nejdå, men ofta är det sådana som du, som har familj, som ställer den, skrattar Johan.
– Men du och andra måste förstå att jag inte har någon familj – det är den stora skillnaden. Jag rättar mig bara efter mig själv och inte efter någon annan. Egentid är ett underskattat ord.
– Hittills har jag ju prioriterat det här. Och det är inget jag ångrar. Det andra hinns med.

Om vi ser till det rent fotbollsmässiga är Johan på det hela taget nöjd med lagets insats. VIF har tagit poäng i fyra av sex matcher, varav i tre av de fyra spelade bortamatcherna.

Men samtidigt har laget bara en seger.
– Lite frustrerande med så många kryss – det händer ju inte så mycket i tabellen när man samlar på sig enpoängare. Samtidigt får ju i alla fall inte motståndaren tre.

Efter sex omgångar ligger Vimmerby nia av de 14 lagen. Men ner till sistaplatsen skiljer det bara tre poäng.
– Serien är öppen – att Lindsdal leder tycker jag säger en del. Det är svårt att säga att något lag kommer rinna iväg eller något annat lag sladda. Däremot kanske man börjar se ett mönster där tabellen nu delar upp sig i två halvor.

Vilken halva ska Vimmerby tillhöra då?
– Det är nog det vi får bestämma oss för nu när vi ska spela tre matcher på åtta dagar. Två av dem är givetvis borta och en tuff hemma mot Berga. Det känns lite som ett vägskäl för vår del. Jag kan tycka att vi borde haft fler poäng, men det jämnar förhoppningsvis ut sig över säsongen, säger Johan.
– Vi var fullt medvetna om att prestationerna skulle bli lite ojämna med det här unga och nya laget. På sikt tycker jag ändå att vi hör hemma på den övre halvan av tabellen. Så pass bra är vi.

Redan klockan tolv i dag väntar Malmölaget Kvarnby på bortaplan. VIF åkte till Skåne redan i går och kunde på så sätt ladda upp i lugn och ro.

Vad vet du om Kvarnby då?

– Inte så mycket faktiskt. Jag har ju mitt stående samtal på fredag (i går) till min kollega i Nybro (”JC ”är bäste vän med seriekollegan Nybro IF:s tränare), som har haft fler möjligheter att titta på dem och har bättre koll. Så det blir ett samtal från hotellrummet.

Annars brukar du ju scouta motståndarna in i minsta detalj?
– Jag har försökt ändra mig lite. I början av säsongen kunde jag sitta i timmar. Österlen borta till exempel – jag hade scoutat sönder dem nåt så fruktansvärt – och det såg du ju hur det gick. Haha.

– Nu försöker jag fokusera mer på detaljer hos motståndarna. Man kan väl säga att jag har skalat ner det lite – till en mer sund nivå, säger Johan.

Jämfört med senaste matchen, den hemma mot IFK Hässleholm, är Allan Zizinga tillbaka i Vimmerby IF:s trupp efter sin avstängning. Även Ted Åström Åberg är åter i laget. Saknas gör dock Jaafar Mohammed Mustafa (jobb) och Adam Kisitu (skolresa).

”JC” kunde inte ge någon startelva på fredagskvällen eftersom det då fortfarande fanns frågetecken för några spelare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!