Johansson: "Vi är besvikna och ledsna"

Halmstads BK såg ut att få spela i allsvenskan även 2022. Då vände Helsingborg kvalmötet med sex minuter kvar att spela. –Jag hade inte alls det här scenariot i mitt huvud någon gång under säsongen, säger mittbacksveteranen Andreas Johansson.

Halmstads mittback Andreas Johansson och målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist deppar. Helsingborg vann det allsvenska kvalet med 3–2 sammanlagt och skickade Halmstad ner i superettan.

Fotboll2021-12-14 22:25

Halmstad var allsvensk nykomling denna säsong efter tre raka säsonger i superettan. Men precis som senast när HBK kvalade sig upp – 2016, även då mot Helsingborg – blir sejouren i landets högsta fotbollsserie endast ettårig.

– Jag tycker att vi har gjort en bra allsvensk säsong och har ett bra lag, jag tycker inte att vi borde ha hamnat i den här situationen över huvud taget, säger 39-årige HBK-mittbacken Andreas Johansson.

– Vi tog 32 poäng som borde räcka (för nytt kontrakt) många andra år och bara släppt in 26 mål. Tyvärr har vi gjort alldeles för lite mål framåt, fortsätter han.

Halmstad hade en 1–0-ledning med sig från mötet på Olympia i lördags, men 32 minuter in på returmötet på Örjans vall hade Wilhelm Loeper kvitterat till 1–1 sammanlagt när han lobbade in ledningsmålet.

Sju minuter senare satte Samuel Kroon 1–1 och HBK ledde med 2–1 sammanlagt. Där och då var Halmstad kvar i allsvenskan, men i den 84:e minuten avgjorde Anthony van den Hurk kvalmötet till Helsingborgs fördel. I slutskedet utökade Rasmus Karjalainen till 3–1 och 3–2 sammanlagt.

– Det är riktigt tråkigt. Vi är besvikna och ledsna såklart. Det är bara att gratulera Helsingborg. Jag tycker att de gör en väldigt bra match här ute, säger Johansson.