Jordskalv nära VM-basen: "Märklig känsla"

En jordbävning inträffade nära det svenska fotbollslandslagets VM-bas i Nya Zeeland på söndagen. Spelarna kände av skalvet, men det var inte lika otäckt som när samma sak hände under OS för två år sedan, säger Olivia Schough.
–Det var snäppet värre. Då vaknade vi upp på natten och sängen verkligen skakade.

Rosengårdsanfallaren Olivia Schough kände av söndagens jordskalv nära den svenska VM-basen.

Rosengårdsanfallaren Olivia Schough kände av söndagens jordskalv nära den svenska VM-basen.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-07-31 05:14

Nya Zeeland ligger i ett jordbävningsområde och lättare jordskalv är alls ingen ovanlighet. Tiotusentals jordbävningar inträffar varje år och 100–150 av dessa känns av.

Söndagens skalv inträffade klockan 22.41 lokal tid, strax norr om huvudstaden Wellington, och var av magnituden 4,6 enligt Nya Zeelands geologiska institut.

Inga större skador har rapporterats, men det kändes likväl på den svenska VM-basen i Upper Hutt, runt fyra mil söder om skalvets epicentrum.

– Helt plötsligt skakade fåtöljen till. Det var en märklig känsla, säger anfallaren Olivia Schough.

"Skrek genom väggen"

Rädd blev hon däremot inte. Hon har varit med om värre jordbävningsupplevelser med landslaget. Under OS i Japan 2021 låg de svenska spelarna och sov på sitt hotell i Sendai, där de dagen efter skulle möta Nya Zeeland, när hotellet plötsligt började röra på sig.

– Det vi kände på i Japan var nog snäppet värre. Då vaknade vi upp på natten och sängen verkligen skakade. Då vaknade alla och så hörde man skrik från vissa rum. Det var väl ”Kosse” (Kosovare Asllani) som skrek genom väggen, hon är ju rädd för allt, säger Schough.

Även Hanna Bennison och Anna Sandberg reagerade på söndagens jordbävning.

– Jag visste inte att det var det först. Jag kände lite vibrationer i marken bara, säger Sandberg.

– Först var det en skakning och så tänkte jag ”Vad var det där?”, och sedan kom det en till och då förstod jag väl att det var en jordbävning, säger Bennison.

Anfallaren Sofia Jakobsson märkte däremot inte alls av den.

– Nej! Och besviken var jag, säger Jakobsson.

Evakueringsplan

När skalvet inträffade satt hon och tittade på VM-matchen mellan Tyskland och Colombia, och uppenbarligen var det så spännande att skakningarna gick henne förbi.

– Det var folk som skrev i olika chattar ”kände du det där?” men jag kände inget. Antingen var jag helt inne i Tysklandsmatchen som pågick eller så var jag helt snurrig bara. Det hade varit lite kul att få känna det som de andra kände. Det kändes som att det var värsta grejen, men jag missade tydligen det.

Den här gången var det ingen fara. Men den svenska VM-truppen har gått igenom vad man ska göra om det blir en ordentlig jordbävning.

– Det som är viktigt att ta med sig här kopplat till att det finns en jordbävningsrisk, precis som i Turkiet eller andra ställen som ligger i utkanterna av platåer, så är det att vi är noga med hur vi evakuerar. Hur agerar vi i händelse av att vi måste fly från ett hotell? Men så gör vi alltid när vi kommer till ett ställe. Så det är absolut inget märkvärdigt egentligen bara för att vi är här, berättade svenska landslagets säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr för TT inför turneringen.

De svenska fotbollsdamerna avslutar gruppspelet i VM med match mot Argentina i Hamilton på onsdag. Därefter väntar åttondelsfinal i Melbourne eller Sydney.

Fakta: Jordbävningar på Nya Zeeland

Jordskalv orsakas av rörelser i jordskorpans plattor som rör sig i förhållande till varandra.

Nya Zeeland befinner sig mellan två sådana tektoniska plattor, Stillahavsplattan och den australiska plattan.

Över 20 000 jordbävningar registreras varje år i landet, men bara 100–150 av dem är stora nog för att kännas av.

År 2011 inträffade ett skalv i Christchurch på Sydön som beskrivits som det allvarligaste på 80 år. 185 människor omkom och svåra materiella skador uppstod.

Fem år senare, 2016, inträffade ett ännu kraftigare skalv på Sydön med magnituden 7,8.

Trots att det var ett av de kraftigaste som dokumenterats i Nya Zeeland, och trots ett efterskalv med magnituden 6,2, omkom endast två personer.

Detta eftersom epicentrum låg långt ifrån central bebyggelse. Jordskalven utlöste dock en tsunami som tvingade tusentals personer att lämna sina hem.

Källa: Nya Zeelands geologiska institut, Landguiden/UI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!