Efter en vinter full av motgångar kom i sista stund framgången som gav Charlotte Kalla tändningen att satsa vidare. Fjärdeplatsen i Holmenkollen precis innan pandemin stängde ner resten av säsongen tog hon med sig till träningen inför den kommande vintern.
Nu har Kalla inlett ett projekt för att förbättra sin åkekonomi tillsammans med en stab av personliga tränare. Målet är att åka skidor fort med så lite energiåtgång och så avslappnat som möjligt. Charlotte Kalla ska känna sig bekväm i olika farter under loppen.
Det hade inte blivit av utan coronaavbrottet, förklarar hon. Utan resor och annat i almanackan fanns det mer tid för återhämtning och träning hemma.
– Det var nämligen i april som jag började tänka på hur vi ska få till kommunikationen, så att alla som betyder så mycket för min satsning ska kunna synka med varandra. Jag var nyfiken på att få kontakt med alla experter för att hitta tidpunkter för samtal som kan driva saker framåt, säger Charlotte Kalla.
Fyra ledare
Tre tränare och en fysiolog ingår i teamet som stöttar Kalla med träningsprojektet. Bland annat filmas hon under träning och materialet analyseras sedan noga.
– Det är ju på vänster sida som jag har begränsningarna, säger hon och berättar att hon får speciella övningar för att stärka den sidan.
När Kalla berättar om projektet glöder hon av entusiasm och visar en vilja att utvecklas fastän hon är 33 år och i slutet av karriären.
– Det finns så mycket kvar att utvecklas och det är en lyx att ha den här experthjälpen runt omkring sig, säger hon.
Hittade känslan
Framgången i Holmenkollen betydde mycket inför sommarsäsongen.
– Ja, att just få hitta känslan och att det var en lätthet i åkningen, säger Kalla.
Hon säger att motgångarna dittills under säsongen gjort att hon tvivlade.
– Är detta på riktigt? Ska det kännas så här lätt, eller kommer jag snart att krascha?, säger hon att hon tänkte under loppet i Holmenkollen.
Det var ett lopp som kan ha inneburit vändningen i Charlotte Kallas skidkarriär. Nu berättar hon om en känsla i kroppen som hon inte haft på länge:
– Ja, kroppen svarar nu och stämmer överens med känslan.
Hon förklarar vilken lärdom hon dragit efter några tyngre år:
– Man ska aldrig ge upp hoppet.
Det är alltså med positivt sinnelag hon går mot en säsong där ingen vet om det blir några internationella tävlingar. De olika reserestriktionerna och stoppet för publik vid allmänna sammankomster runt om i Europa kan sätta käppar i hjulet för säsongen som ska inledas med världscupen i slutet av november och som är tänkt att kulminera med VM i Oberstdorf i slutet av februari och början av mars.
– Jag tror att vi kommer få tävla, sedan måste vi vara ödmjuka om det blir lite speciella förhållanden och regler runt omkring, säger Kalla.