Källström ny fotbollschef – "Staka ut ny väg"

Kim Källström blir ny fotbollschef på Svenska fotbollförbundet. Den förre landslagsstjärnan tillträder vid årsskiftet. "Jag ser fram emot att bidra till att staka ut en ny väg för svensk fotboll", säger Källström till förbundets hemsida.

Kim Källström. Arkivbild.

Kim Källström. Arkivbild.

Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Fotboll2023-12-06 14:22

I höstas tillträdde Andrea Möllerberg som ny generalsekreterare. Hon möblerar om.

Och hon börjar i toppen.

Källström får en ny roll som fotbollschef medan Caroline Sjöblom tillträder som teknisk direktör.

Från och med årsskiftet sätts en ny organisation, initierad av Möllerberg som nyligen ersatte Håkan Sjöstrand, en av flera ur det gamla ledargardet som under 2023 fått lämna förbundet.

"Har mina tankar"

Källström får en nyckelposition.

"Grunden varför jag tar den här rollen är för jag har brunnit för svensk fotboll sedan jag var liten och det har varit en ära att spela för svenska landslaget. Det är en otrolig möjlighet att få det här förtroendet efter karriären som spelare."

"Jag har mina tankar om vad som behöver göras, men det kan finnas medarbetare som har andra idéer. Det blir superviktigt att lyssna på andra som har erfarenheter som jag själv inte har", säger Källström till förbundets hemsida.

Källström har efter sin långa spelarkarriär bland annat gått en managementutbildning på Uefa, praktiserat på SvFF och varit involverad i förbundets projekt kring ett nytt landslagscenter.

"Vi behöver staka ut en ny väg för svensk fotboll. Hur den vägen ska se ut får växa fram. Men en sak som är viktig för mig är att Svenska fotbollförbundet har fokus på fotbollen, att den ska bli så bra som möjligt över hela landet", säger han.

"Nyckel för kommande framgångar"

Andrea Möllerberg om valet av Källström:

"Kim har en djup förståelse var vi befinner oss nu och vad vi behöver arbeta med framåt. Hans intresse för fotbollen och det som finns runt omkring fotbollen för att skapa en så bra verksamhet för våra spelare, oavsett ambitionsnivå och potential är enorm vilket kommer att synas i vår fotbollsverksamhet."

"Med Kims ledarskap och hans genuina intresse, kunskap och kompetens för fotboll så kommer han vara en nyckel för kommande framgångar. Både när det gäller att bedriva fotboll i hela landet som Sveriges nationalsport och med en bra talangutveckling som ska leda till våra ungdomslandslag och till sist till våra A-landslag."

Caroline Sjöblom ledde F19-landslaget till EM-brons 2022. Sedan dess har hon varit assisterande tränare Kansas City Current. Som teknisk direktör på förbundet ska hon ha fokus på spelarutbildning i alla åldrar.

Andrea Möllerberg, ny generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Andrea Möllerberg, ny generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Fakta: Kim Källström

Född: 24 augusti 1982 i Sandviken.

Klubbar: Sandviken, Partille, Häcken, Djurgården, Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal (lån), Grasshoppers, Djurgården.

Landskamper/mål: 131/16.

Landslagsdebut: Finland (0–1) i Växjö i februari 2001.

Meriter: Svensk mästare med Djurgården 2002 och 2003, svensk cupmästare med Djurgården 2002, fransk mästare med Lyon 2007 och 2008, fransk cupmästare 2008 och 2012, engelsk FA-cupvinnare 2014, EM-spel 2004, 2008, 2012 och 2016, VM-spel 2006, vald till årets nykomling 2000, stor grabb 2005, årets mittfältare 2009, 2011 och 2012.

Avslutade spelarkarriären: 2017

Efter spelarkarriären: expertkommentator i TV4.

Aktuell: Blir ny fotbollschef på förbundet.


Fakta: Förändringar i Svenska fotbollförbundet 2023

+ Byte av ordförande: Karl-Erik Nilsson lämnade över till Fredrik Reinfeldt.

+ Byte av generalsekreterare: Håkan Sjöstrand lämnade över till Andrea Möllerberg.

+ Byte av förbundskapten för herrlandslaget: Janne Andersson har avgått, ersättare är inte klar.

+ Landslagschefen Jens T Andersson har lämnat. I stället får förbundet en fotbollschef, vilket blir Kim Källström.

+ Caroline Sjöblom får en ny roll som teknisk direktör med fokus på spelarutbildning.

+ Det inrättas en ny avdelning, Distrikt och föreningar, som Henrik Landén får ansvar för.

+ I övrigt föreslår Andrea Möllerberg en minskad ledningsgrupp, en stabsfunktion och sammanslagning av marknads- och kommunikationsavdelningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!