Källström om nya rollen: Ett drömjobb

Han kallar det för drömjobbet. Förre landslagsstjärnan Kim Källström har utsetts till fotbollschef på Svenska fotbollförbundet. –Det här är en otroligt spännande roll. Jag började som 15-åring inom förbundet och har sedan gått igenom alla landslag, säger Källström.

Kim Källström håller pressträff i samband med att han blir ny fotbollschef på Svenska fotbollförbundet.

Kim Källström håller pressträff i samband med att han blir ny fotbollschef på Svenska fotbollförbundet.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Fotboll2023-12-06 17:12

Han kastas in i hetluften direkt.

Källström, 41, ska vara med och rekrytera en teknisk direktör på herrsidan och inte minst en ny förbundskapten efter Janne Andersson. Samtidigt som Källström blev klar som fotbollschef presenterades också Caroline Sjöblom som teknisk direktör på damsidan.

Källström avslutade sin aktiva karriär 2017 och har sedan dess arbetat som expertkommentator på TV4, gått en managementutbildning på Uefa och praktiserat på SvFF.

– Så mycket som jag brinner för svensk fotboll så ska det bli spännande att kunna påverka fotbollen och hur vi ska driva det här framåt, säger han.

Kvalitén finns

Källström kommer att ha ansvaret för alla landslag och trycker på att han kommer att dela sin tid på herr- och damfotboll.

– Vi har lite olika problem och möjligheter, men vi ska helt uppenbart lägga lika mycket energi, kraft och resurser på båda.

Men de kanske mest akuta är just nu herrlandslaget som har två raka missade mästerskap.

Kim Källström, som gjorde 131 A-landskamper mellan 2001 och 2016, tycker dock att kvalitén redan i dag finns för herrarna att kvala in till stora mästerskap.

– Vi har många spännande spelare och det kommer spelare underifrån hela tiden, Roony Bardghji (FC Köpenhamn) gjorde det han gjorde i Champions League nyligen, Sebastian Nanasi (Malmö FF) är allsvenskans bäste spelare. Samtidigt har vi en del erfarna spelare som inte är slut.

"Nådde lite vägs ände"

– Det går i cykler och kanske nådde vi lite vägs ände, vi behöver jacka in lite ny energi, lite nytt tänk, och då tror jag absolut det finns möjlighet. Alla kval vi gör är för att ta oss vidare, det finns inte en tanke på att göra ett kval och tänka en turnering bort, säger Källström.

Just tänket och svensk fotbolls framtid blir något för Källström att ta tag i. Men han säger att fler kommer att vara involverade och att han själv inte sitter på alla svar.

På en fråga om hur framtiden ser ut för svensk fotboll säger han att det är en spännande tid vi lever i.

– Det var länge sedan vi hade en så stor debatt om fotboll. En fråga kan ha flera svar. Vi har ganska mycket saker att ta tag i men det gör vi inte på uppstuds, säger Källström.

Samtal med Seger

Som gammal toppspelare i en förbundsroll har han en given kontakt att ta – med Caroline Seger som tidigare i veckan avslutade sin landslagskarriär. I alla fall på längre sikt.

– Det är definitivt ett samtal vi kommer att ha. Nu är det väldigt färskt, men det jag brinner starkt för som före detta spelare är om vi kan hitta bra lösningar och bra roller. Det är få som har gjort så mycket för svensk damfotboll som Caroline, säger han.

Kim Källström tillträder som fotbollschef vid årsskiftet.

Fakta: Kim Källström

Född: 24 augusti 1982 i Sandviken.

Klubbar: Sandviken, Partille, Häcken, Djurgården, Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal (lån), Grasshoppers, Djurgården.

Landskamper/mål: 131/16.

Landslagsdebut: Finland (0–1) i Växjö i februari 2001.

Meriter: Svensk mästare med Djurgården 2002 och 2003, svensk cupmästare med Djurgården 2002, fransk mästare med Lyon 2007 och 2008, fransk cupmästare 2008 och 2012, engelsk FA-cupvinnare 2014, EM-spel 2004, 2008, 2012 och 2016, VM-spel 2006, vald till årets nykomling 2000, stor grabb 2005, årets mittfältare 2009, 2011 och 2012.

Avslutade spelarkarriären: 2017

Efter spelarkarriären: expertkommentator i TV4.

Aktuell: Blir ny fotbollschef på förbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!