Kalmar hakar på i allsvenska toppen

Kalmar FF tänker vara med in i det sista och fajtas om de allsvenska medaljerna och möjligheten till Europaspel. 2–0 mot Elfsborg var klubbens första seger på Borås arena. –Bra att bryta det och göra det på ett så övertygande sätt, säger tränaren Henrik Rydström till Discovery +.

Kalmar FF är i allra högsta grad med i fajten om de allsvenska medaljerna efter 2–0-segern borta mot Elfsborg.

Fotboll2022-10-09 17:21

Kalmar har tagit 17 av 21 möjliga poäng de senaste sju matcherna och är just nu trea i en haltande tabell.

– Tabellen är något vi börjat titta på och kul att vi hänger på. Vi har gett oss möjligheten, säger Rydström.

Det gäller att sätta de chanser man får. Måhända en klyscha, men frågan är vilken väg matchen tagit om Noah Söderberg gjort något bättre av möjligheten han fick efter en kvart.

Michael Baidoo kom loss till vänster. Passningen snett inåt bakåt gav Söderberg fritt skottfält. Kalmars målvakt Ricardo Friedrich behövde inte ingripa eftersom Johan Karlsson gick ned på hockeymanér och blockerade Söderbergs bredsida.

Där brände Elfsborg ett gyllene läge att lägga grunden för en femte raka seger och fortsatt klättring i tabellen. Det försummade tillfället följdes snabbt av nya motgångar.

Tre byten före pausen

Redan innan den första halvtimman spelats tvingades tränaren Jimmy Thelin stuva om ordentligt i laget.

+ Anfallaren Per Frick tvingades byta redan efter 17 minuter på grund av smärtor i ena vaden och ersattes av Sveinn Gudjohnsen.

+ Kort senare gick även ytterbacken Simon Strand sönder. In kom rutinerade Niklas Hult.

+ Eländet var inte över där. Anfallaren Daniel Bernhardsson tog sig för baksidan av ena låret och lämnade över till Jacob Ondrejka.

– Det blir lite mycket på en gång. Kalmar gör det bra men de fick spela sitt spel hela halvleken och det måste vi matcha, säger Thelin till Discovery +.

De påtvingade bytena fick omgående konsekvenser. Kalmar tog över än mer, ökade trycket och slog till två gånger om i halvlekens slutminuter.

Sebastian Nanasi tog en fin löpning, fick bollen i steget av Carl Gustafsson, tog emot bollen och rullade in 0–1 mellan benen på hemmamålvakten Hakon Valdimarsson.

– Lite det vi har tränat på, att slå den diagonala bollen. Försvararen står och sover lite och det blir ganska öppet för mig, säger Nanasi till Discovery+.

Tre minuter senare firade han igen, sedan Filip Sachpekidis skickat in 0–2 i röran framför Valdimarsson.

"Det får man köpa"

Elfsborgs Rasmus Alm beklagade de tre bytena på grund av skador, men ville inte skylla på det.

– Det tillhör tyvärr sporten så det får man köpa, säger han till Discovery +.

Byte nummer fyra gjordes i halvtid. Mittfältaren Andrè Rømer klagade över magont och Emmanuel Boateng kom in till andra halvlek.

Även Kalmar drabbades av en skada. Målvakten Ricardo Friedrich fick ge plats åt allsvenske debutanten Jakob Kindberg.

Elfsborg lyfte spelet rejält efter pausen, hade några klara reduceringschanser, men Kalmar höll undan.

Simon Strand, en av tre elfsborgare som tvingades lämna planen redan i första halvlek på grund av skada.