Kan bli nya Seger: "Få behandlar bollen lika bra"

Caroline Seger lämnar ett hål på innermittfältet efter sig. En 21-årig högerback från Stockholms skärgård har oväntat klivit fram som en möjlig arvtagerska. –Jag försöker inte att fylla någon lucka efter henne, jag försöker bara göra min grej, säger Hanna Lundkvist.

Hanna Lundkvist, till höger, under måndagens landslagsträning på La Rosaleda-stadion i Málaga inför tisdagens Nations League-match mot Spanien.

Hanna Lundkvist, till höger, under måndagens landslagsträning på La Rosaleda-stadion i Málaga inför tisdagens Nations League-match mot Spanien.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2023-12-04 20:00

Lundkvists namn var det mest oväntade i fotbollslandslagets startelva i fredagens Nations League-match borta mot Schweiz. Allra mest för att hon tog plats på innermittfältet i stället för skadade Caroline Seger.

Men förbundskapten Peter Gerhardsson ser Hanna Lundkvist lika mycket som en central mittfältare som högerback, även om det är på den sistnämnda positionen hon oftast spelar i klubblaget Atlético Madrid.

Tittar på huvudet

Och Gerhardsson tycker att det finns egenskaper hos Lundkvist som för tankarna till just Seger.

– Ja, det gör det. Det är en väldigt spelskicklig spelare. Man kan titta på fötter, man kan titta på passningar, men jag tittar ibland på huvudet och hur det rör sig, hur man orienterar sig. Hanna har de egenskaperna att vrida och på så sätt skapa sig tid. Och hon har en väldigt bra grundteknik. Tekniskt sett finns det få som behandlar en boll lika mycket som hon kan göra, hon är teknisk med både höger- och vänsterfoten. Det gör att man får lite mer tid, när man tar emot en boll så vet man att den stannar där, säger Gerhardsson.

Sverige lämnade Schweiz i besvikelse. 0–1-förlusten i Luzern innebar att chansen att nå OS 2024 försvann. Men Hanna Lundkvists insats lovade gott, och mycket talar för att den Djurö-Vindö-fostrade 21-åringen får chansen på nytt mot Spanien i Málaga på tisdagskvällen.

Seger troligen på bänken

Caroline Seger, som avslutar sin landslagskarriär efter den här samlingen, är troligen inte redo att spela från start.

Att ersätta den 38-åriga mittfältsikonen är inspirerande, men också omöjligt, säger Hanna Lundkvist.

– Det är mycket som jag inspireras av med henne. Det är klart att man kan lära sig otroligt mycket, speciellt jag som inte är helt van vid att spela på innermittfältet. Då kan man gå till henne och fråga om råd eller vad som helst, om den säkerheten hon visar på planen, säger Lundkvist.

– Det är så klart en stor lucka att fylla, som ingen egentligen kan göra. Men jag försöker inte att fylla någon lucka efter henne, jag försöker bara göra min grej.

Fakta: Hanna Lundkvist

Född: 17 juli 2002 (21 år).

Position: Innermittfältare/högerback.

Klubbar: Djurö-Vindö IF, AIK, Hammarby, Atlético Madrid.

Landskamper/mål, A-landslaget: 7/0. U23: 12/0. U19: 12/3. U17: 19/2.

A-landslagsdebut: 16 februari 2023 mot Kina (4–1).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!