Kan få drömlott – slipper PSG och Real Madrid

I fjol en mardrömsgrupp – i år kan Rosengård få en drömlottning. Malmöklubben slipper åtminstone lag som Paris SG och Real Madrid i årets Champions League. –Det är jätteviktigt. Så vi kan ta poäng till svensk fotboll, säger sportchefen Therese Sjögran.

Rosengårds sportchef Therese Sjögran var nöjd efter att Malmöklubben blivit klart för Champions League-gruppspelet efter 7–2 sammanlagt mot Spartak Subotica i kvalet.

Rosengårds sportchef Therese Sjögran var nöjd efter att Malmöklubben blivit klart för Champions League-gruppspelet efter 7–2 sammanlagt mot Spartak Subotica i kvalet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-10-19 05:45

Både Rosengård och Häcken har kvalificerat sig till gruppspelet av Champions League och Sverige har därmed två lag bland Europas 16 främsta fotbollsklubbar.

Rosengård hade ytterligare anledningar till att jubla på onsdagskvällen – detta när den tyska storklubben Wolfsburg åkte ut i kvalet mot Paris FC. Ett Wolfsburg som i våras ledde CL-finalen med 2–0, men som till slut föll med 2–3 mot Barcelona.

Viktigt för svensk fotboll

Tyskornas uttåg innebär att Rosengård tog ett steg uppåt i lottningshierarkin. Malmöklubben är nu i den andra seedningspotten tillsammans med Paris Saint-Germain, Real Madrid och Slavia Prag inför fredagens lottning. Lag som Rosengård nu slipper i gruppen.

– Det är jätteviktigt att vara i pott 2. Så vi kan ta poäng till svensk fotboll. Nästa år är det något annat lag som kvalar, så det är otroligt viktigt, säger sportchefen Therese Sjögran, vars Rosengård kommer missa CL-spel nästa säsong på grund av en medioker damallsvensk säsong.

Häcken är placerat i pott 3 och kan därmed inte ställas mot portugisiska Benfica, italienska Roma eller österrikiska St Pölten.

Med två lag i gruppspel har Sverige nu möjlighet att samla viktiga poäng till Uefas nationsrankning, som avgör hur många lag damallsvenskan (i nuläget tre) får ha i kvalet till Champions League i framtiden.

Även högt rankade klubbar som Arsenal, Manchester City och Juventus saknas i kommande upplaga, men benhårt motstånd lär ändå vänta i fyrlagsgrupperna kommande vinter för de svenska lagen.

I pott 1 återfinns den direktkvalificerade kvartetten Barcelona, Lyon, Bayern München och Chelsea.

– Jag vill inte ha Barcelona eller Bayern München, men nu har jag väl jinxat det, säger Therese Sjögran med ett snett leende.

Förra säsongen hade Rosengård just de båda storklubbarna samt Benfica i gruppen. Facit blev sex raka förluster.

– Vi fick de högst rankade lagen i alla potter i fjol. Det känns inte som att det kunde bli sämre, säger Therese Sjögran.

Seger: "Lite dubbelmoral"

Landslagsstjärnan Caroline Seger vet vilket lag hon helst undviker från pott 1. Även om hon har dubbla känslor.

– Jag undviker gärna Barcelona, men jag vill också spela mot dem. Det är lite dubbelmoral där, säger 38-åringen och skrattar.

Veteranen Seger missade Rosengårds gruppspel i fjol eftersom hon tvingades till en operation av hälen efter EM förra sommaren. Hon har ingen egentlig drömgrupp formerad i sitt huvud.

– Det är bara ett finrum allting. Alla klubbar som är där är ju fantastiska klubbar, så det är bara häftigt oavsett, säger Caroline Seger.

Tonåringen Felicia Schröder låg bakom allt när Häcken slog ut nederländska Twente på bortaplan (4–3 sammanlagt) och gick vidare till gruppspelet av Champions League. Arkivbild.
Tonåringen Felicia Schröder låg bakom allt när Häcken slog ut nederländska Twente på bortaplan (4–3 sammanlagt) och gick vidare till gruppspelet av Champions League. Arkivbild.
Fakta: Lottningen av Champions League

På fredag lottas de fyra fyrlagsgrupperna i damernas Champions League. Lag från samma nationsförbud kan inte lottas in i samma grupp. Här är seedningspotterna:

Pott 1: Barcelona (titelförsvarare), Lyon, Bayern München, Chelsea.

Pott 2: Paris Saint-Germain, Slavia Prag, Real Madrid, Rosengård.

Pott 3: St Pölten, Benfica, Häcken, Roma.

Pott 4: Ajax, Paris FC, Eintracht Frankfurt, Brann.


Fakta: Säsongsplaneringen av Champions League

2023

20 oktober: Fyra fyrlagsgrupper lottas fram.

14–15 november: Omgång 1 av gruppspelet.

22–23 november: Omgång 2.

13–14 december: Omgång 3.

20–21 december: Omgång 4.

2024

24–25 januari: Omgång 5.

30–31 januari: Omgång 6.

6 februari: Kvartsfinaler och semifinaler lottas.

19–20 mars: Kvartsfinal, första matchen.

27–28 mars: Kvartsfinal, andra matchen.

20–21 april: Semifinal, första matchen.

27–28 april: Semifinal, andra matchen.

25 maj: Final på Estadio San Mamés i spanska Bilbao.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!