Försvaret är grunden för SIF: "Måste vara realistisk"

Nästan en hel startelva har försvunnit. In har ungdomlig entusiasm kommit. Vad kan vi egentligen förvänta oss av Storebro IF i år? "Vi har nästan fått börja om på noll", säger tränaren Peter Magnusson.

Storebro IF ska bygga på ungdomlig entusiasm och ett par rutinerade rävar under 2023.

Storebro IF ska bygga på ungdomlig entusiasm och ett par rutinerade rävar under 2023.

Foto: Haris Dreco

Fotboll2023-04-01 11:00

AVSPARK 2023

Det är bara att ta en titt på namnen som lämnat Storebro IF under vintern. Marcus Skoog, Arbnor Mataj, Anton Palmér, Theo Eklund, Kadrija Husic och Jimmi Wickström är bara sex av dussintalet som var med 2022, men som inte kommer att spela i grönvitt 2023.

Tränarduon Peter Magnusson och Torbjörn Allvin har lagt fokus på grunderna under försäsongen. Och då främst på försvarsspelet.

– Vi jobbar hårt med att försöka få ihop gruppen och sätta ett spelsätt. Det är som sagt väldigt många spelartapp och vi har börjat bygga bakifrån. Försvarsspelet är det som lägger grunden till allt, så därför har vi fått utgå från det. Sen får vi ta steg och utvecklas därifrån. Vi känner ingen direkt brådska, säger Peter Magnusson.

Det är ett på många sätt oprövat lag som går in i säsongen i division 5 om ett par veckor. 

– Vi får spela efter våra förutsättningar, så är det. Det är många unga i laget. Med det så hoppas vi få fram en ungdomlig entusiasm, säger tränaren.

undefined
Målvakten Fredrik Kindstrand Ströberg.

Även om mycket är nytt, så finns det en del gamla rävar kvar. Målvakten Fredrik Kindstrand Ströberg är en. Viktor Ström och Daniel Abenius är två andra. Dessutom hoppas Storebro IF att nyförvärvet från Djursdala, Dzenan Hrnic, kan bli en viktig pjäs i år.

– Dzenan är ett stabilt nyförvärv och har visat bra klass. Han kommer bli viktig för oss, säger Magnusson.

Vilka andra nyförvärv har stuckit ut under försäsongen och cupspelet?

– Mahmoud (Moustafa, från Vimmerby IF) har varit bra, över förväntan. Även de andra unga killarna från VIF, Richard (Quimbay Altamar) och Erik Jigsved, har kommit in och visat bra inställning. Martin Gunnarsson (från Frödinge/Brantestad) är träningsflitig, vilket vi behöver.

undefined
Mahmoud Moustafa, Storebro IF.

Resultatmässigt har SIF gjort det bra under försäsongen och cupspelet. Några av resultaten som sticker ut är 1–1 i träningsmatchen mot HFK, samt de sju poängen på tre cupmatcher. Där släppte man bara in ett mål på hela gruppspelet.

– Det har gått över förväntan, åtminstone resultatmässigt. Jag tycker att spelarna verkligen har försökt ta till sig det vi vill lära ut. Sen är det en process och det kommer att gå upp och ner längs vägen. Så länge vi har en positiv trend så är det bra, menar Peter Magnusson.

Den nordöstra division 5-serien ser ut att bli tuffare än på länge. Något som SIF-tränaren håller med om.

– Det känns väldigt tajt. I mina ögon är det Södra Vi IF och IFK Tuna som är de två förhandsfavoriterna. Där bakom, plats tre till åtta, är det hur jämnt som helst.

Vad är er målsättning?

– Att ha en bra inställning och tävla i varje match. Man måste vara realistisk och titta på vilka tapp vi drabbats av, så det är klart att vi slår ur underläge.

Premiären sker den 15 april, hemma mot Tuna.

undefined
Emmanuel Mungutu är ett av Storebro IF:s nyförvärv.
Richard Quimbay Altamar är tillbaka i SIF igen, från Vimmerby IF.
Richard Quimbay Altamar är tillbaka i SIF igen, från Vimmerby IF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!