Kan Göteborg rycka mot SM-guldet?

Ska Göteborg rycka till sig en sexpoängsledning och koppla ett grepp om SM-guldet? Eller kommer Rosengård att ta över serieledningen? Detta är förutsättningarna inför dagens seriefinal i damallsvenskan:

Göteborgs Emma Kullberg och Rosengårds Anna Anvegård när lagen spelade 1–1 på Valhalla IP i slutet av juli. Inför dagens seriefinal lagen emellan på Malmö IP leder Göteborg allsvenskan på 29 poäng – tre före Rosengård. Arkivbild.

Göteborgs Emma Kullberg och Rosengårds Anna Anvegård när lagen spelade 1–1 på Valhalla IP i slutet av juli. Inför dagens seriefinal lagen emellan på Malmö IP leder Göteborg allsvenskan på 29 poäng – tre före Rosengård. Arkivbild.

Foto: Jonas Lindstedt/TT

Fotboll2020-08-23 09:15

Vad: Rosengård–Göteborg – seriefinal i damallsvenskan (omgång 12 av 22).

När: I dag, avspark klockan 18.

Var: Malmö IP.

Tv/radio: SVT2 och Sportbladet Play/Radiosporten.

Toppstriden i damallsvenskan

1) Göteborg, 29 poäng (+23 i målskillnad), 2) Rosengård, 26 poäng (+28), 3) Kristianstad, 21 poäng (+5), 4) Linköping, 19 poäng (–3).

Vad står på spel

Det korta svaret: tre poäng – precis som i vilken omgång som helst. Det mer utförliga svaret: ett rejält grepp om SM-guldet eller en tillspetsat toppstrid. Göteborg kan vid seger rycka till sig en sexpoängsledning i damallsvenskan med tio matcher kvar att spela. Vinner Rosengård tar man över serieledningen i kraft av bättre målskillnad.

Historiken

Lagen har drabbat samman tidigare i betydelsefulla matcher – minst sagt. För två år sedan åkte Rosengård upp till Ullevi med chansen att spela hem SM-guldet i den sista omgången av damallsvenskan. Hade Malmöklubben vunnit hade det blivit serieseger, men trots att Rosengård hämtade ikapp ett 0-2-underläge till 2–2 blev det förlust med 2-4. Även Göteborg hade chans på guldet, men när Piteå gjorde sitt i sin match tog i stället Norrbottenslaget hem Kronprinsessan Victorias pokal och göteborgskorna fick nöja sig med silver.

Målfarliga spelare

Efter fem mål i 7-1-krossen mot sitt gamla lag Linköping ryckte Rosengårdsanfallaren Mimmi Larsson till sig ledningen i skytteligan. I Göteborg är landslagskollegan Pauline Hammarlund målbäst med sju fullträffar. I Rosengård finns även Anna Anvegård (sex mål) och Jelena Cankovic (fyra) som främsta målvapen. I Göteborg är det – förutom Hammarlund - främst Rebecka Blomqvist (fem) och Stina Blackstenius (fyra) som har svarat för målen den här säsongen.

Stjärnlånet

I dagarna blev det klart att Göteborg gjort klart med den amerikanska landslagsförsvararen Emily Sonnett som spelar för klubben säsongen ut. Det fanns frågetecken om Sonnett skulle hinna bli spelklar till söndagens möte men tränaren Mats Gren meddelade senare att frågorna är lösta och att Sonnett kan spela. 26-åringen var med i truppen när USA vann VM i fjol och hon står noterad för 26 A-landskamper.

Senaste mötet

I slutet av juli spelade lagen 1–1 på Valhalla IP. Göteborg tog ledningen genom Emma Koivisto i den andra halvleken innan Mimmi Larsson kvitterade. "Göteborg är otroligt tunga. Vi måste vara väldigt noggranna i vårt försvarsspel och med tanke på att de fyller på mycket framåt med folk gäller det att straffa dem och vara smarta i de kontringar som kommer", säger Caroline Seger, lagkapten i Rosengård.

Formen

Efter två raka storsegrar - 7–1 mot Linköping och 9–1 mot Uppsala – spelade Rosengård 0–0 borta mot Djurgården i måndags. "Ett hack i en övrigt bra period. Vi kommer inte upp riktigt i nivå, framför allt inte löpmässigt. Både offensivt och defensivt", säger Rosengårdstränaren Jonas Eidevall.

Göteborg är obesegrat i damallsvenskan denna säsong med nio segrar och två oavgjorda som facit. De tre senaste matcherna har laget 2–0 mot Umeå, 2–0 mot Vittsjö och 5–1 mot Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!