Kan nya duon leda SVIF hela vägen? "Ska kunna nå kval"

Södra Vi IF. Ett topptippat lag av många. Hur ser de själva på utmaningen? Nyförvärven Anton Brorsson och Niklas Gunnarsson siktar högt. "Målsättningen är att vara med i toppen", säger de båda.

Södra Vi IF kliver in i säsongen som ett topptippat lag. Bland nyförvärven sticker Niklas Gunnarsson och Anton Brorsson från Vimmerby IF verkligen ut.

Södra Vi IF kliver in i säsongen som ett topptippat lag. Bland nyförvärven sticker Niklas Gunnarsson och Anton Brorsson från Vimmerby IF verkligen ut.

Foto: Haris Dreco/Magnus Strömsten

Fotboll2023-04-08 12:00

AVSPARK 2023

Södra Vi IF har försökt och försökt i flera år nu. Under de senaste fyra åren har man vid tre tillfällen kvalat till division 4, men inte lyckats ta det där sista steget.

Är det nu det ska ske? Många tror det. Med nyförvärv som Niklas Gunnarsson och Anton Brorsson från Vimmerby IF, samt Ricky Gustafsson (spelande tränare) från Gullringen, så är det inte konstigt att SVIF målas upp som ett lag för den absoluta toppen.

Hur ser de då själva på favoritskapet?

– Jag har en ganska smal referensram och dålig koll på hur vi står oss jämfört med andra, säger den nye tränaren Michael Elmér och fortsätter:

– Men det är klart att vi har värvat in spelare som en del andra lag säkerligen också hade velat ha. Samtidigt har vi sett under försäsongen att man kan drabbas av skador och liknande. Jag tror inte det finns ett lag som direkt kommer jogga hem division fem-serien. Givetvis måste vi tro på det vi gör och vilja vara med och utmana, men jag ser inga likhetstecken med oss och att vi garanterat ska vara ett topplag.

Elmér är som sagt ny i SVIF och kommer från en bakgrund i innebandyn. Det här är hans allra första fotbollsuppdrag. Tränaren menar att det finns en hel del likheter mellan sporterna – och en hel del skillnader.

– Tittar man till lagbyggnadsdelen och tugget i omklädningsrummet, så skiljer det sig inte så mycket. Sen är den stora skillnaden kanske kommunikationen, där man i innebandy har mer kommunikation med spelarna under matchen, vid byten och så. I fotboll så märker jag att spelarna har ett större behov av att kommunicera i halvtidspausen, säger han.

Vad är den största utmaningen för dig?

– Att sätta mig in i det taktiska. Där skiljer det sig en hel del. Jag har tagit mycket hjälp av Ricky (Gustafsson) och eftersom han är spelande tränare så har han också ett behov av att stå vid sidan ibland, i början av matcherna.

Vi nämnde i inledningen av texten Anton Brorsson och Niklas Gunnarsson. Duon valde, lite överraskande, att lämna Vimmerby IF efter seriesegern i division 4 senast. 

undefined
Niklas Gunnarsson och Anton Brorsson.

Brorsson var en vass målskytt i SVIF innan han lämnade för VIF, där han spelade som innermittfältare.

– Jag kommer nog användas som forward mestadels. Där trivs jag bra och känner mig trygg. Sen får vi hoppas att jag kan göra några mål och bidra på det sättet, säger han.

Ni har målats upp som ett topplag. Vad är din målsättning?

– Får vi har vårt bästa lag så mycket som möjligt, så ska vi absolut kunna nå en kvalplats. Det är mitt mål och det borde också vara lagets mål. Försäsongen har väl inte riktigt blivit som vi tänkt oss, eftersom vi haft mycket skador. Men det finns unga grabbar som kommit upp och visat att de vill vara med och konkurrera.

Ett hack längre ned i planen, på det centrala mittfältet, hittar vi med största sannolikhet Niklas Gunnarsson. Han har erfarenhet från division 2-, division 3- och division 4-spel med Vimmerby. 

– Jag vill försöka hjälpa till så gott jag kan med det jag lärt mig under åren. Oftast brukar jag vara så inne i mitt eget när jag spelar, haha, men nu får jag försöka ta mer ansvar, säger han.

För "Nicke" är målet också en toppstrid, även om han är lite överraskad över favoritskapet.

– Det känns lite konstigt, med tanke på att SVIF hade det tufft förra säsongen. Sen kommer inte tre nya spelare kunna göra ett helt lag, utan det krävs att alla steppar upp. Jag hoppas och tror att vi ska vara med i toppen, för så bra tycker jag att vi är.

Premiären då? Jo, den spelas den 16 april, borta mot HM IS.

Innebandyprofilen Michael Elmér är ny huvudtränare för Södra Vi IF.
Innebandyprofilen Michael Elmér är ny huvudtränare för Södra Vi IF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!