Kan RIF överraska i "tvåan"? • "En evighet sedan"

Ett ungt och relativt oerfaret Rimforsa IF ställs inför en vråltuff uppgift. Serieomläggningen som sker på damsidan gör att det blir oerhört svårt att klara nytt kontrakt. Kan laget överraska den här säsongen? "Målsättningen är att klara oss kvar, även om det blir jättetufft", säger Johnny Malmgren, ny tränare i RIF.

Johnny Malmgren och Ea Wessén ser båda fram emot säsongen i division två. Rimforsa IF får dock räkna med en stenhård kamp om överlevnad.

Johnny Malmgren och Ea Wessén ser båda fram emot säsongen i division två. Rimforsa IF får dock räkna med en stenhård kamp om överlevnad.

Foto: Haris Dreco/Torbjörn Allvin/Rimforsa IF

Fotboll2022-04-05 17:00

AVSPARK 2022

2021 klarade sig Rimforsa IF kvar i division 2, tack vare en seger i den allra sista omgången.

Till det här året har det inte hänt allt för mycket med spelartruppen, varken in eller ut. En stor skillnad är däremot att Johnny Malmgren tagit över huvudansvaret efter Mats Andersson.

Och arbetet under försäsongen har mestadels kretsat kring det defensiva.

– Försvarsspelet kommer att bli väldigt viktigt, säger Johnny Malmgren.

Att det varit RIF:s fokus den senaste tiden är lätt att förstå. Med anledning av serieomläggningen på damsidan blir det otroligt svårt att hänga kvar i division 2. Faktum är att alla lag som inte slutar topp fyra åker ur och ned i "trean".

– Det blir jättesvårt att hänga kvar, speciellt med tanke på hur tuff serien ser ut att bli. Där finns till exempel Kenty, som har höga ambitioner och säkerligen blir ett topplag. Vi kommer nog inte vara några förhandsfavoriter, säger RIF-tränaren, som samtidigt menar att målet måste vara att klara nytt kontrakt:

– Även om det blir jättetufft så är det klart att vår målsättning är att hänga kvar. Sen har vi ett ganska så ungt lag där många av spelarna inte lirat på den här nivån tidigare. Vi kommer få kriga för varje poäng i serien.

De enda nyförvärven som RIF gjort inför säsongen är tvillingarna Evelina och Emilia Isik, från Östria Lambohov.

– De är födda 2004 och har inte spelat seniorfotboll tidigare. Nu ska de in och spela division två direkt, säger Malmgren.

Tränaren ser ändå att det finns en fin framtid i föreningen, med många unga spelare som är på väg upp.

– Det finns även spelare födda 2006 som kommer att vara med och slåss om en plats i laget. På så sätt är det jättekul, att vi har flera unga som besitter stor potential.

undefined
Ea Wessén har vuxit ut till en nyckelspelare i Rimforsa IF.

Vilka spelare ser du annars som nyckelspelare i årets RIF-upplaga?

– Vi har en centrallinje som blir viktig. Det är Maja (Bjerkinger) i mål, Moa Creutz som mittback och sen Lina (Nilsson) och Ea (Wessén) längre fram i mitten. De kommer att få bära upp laget. Sen har vi fått tillbaka "Joy" (Joyrein Avergas), som varit mammaledig. Men hon har ju precis kommit tillbaka.

Just Ea Wessén har tagit stora kliv i RIF de senaste säsongerna.

– Tidigare har jag inte riktigt uppfattat mig själv som en central spelare, men sen jag fick chansen där av Mats (Andersson, tidigare tränare) så har jag verkligen börjat uppskatta den rollen. Man får ta mycket ansvar och får också ha bollen väldigt ofta, säger Wessén.

För henne och laget har tränarskiftet inneburit en hel del nya lärdomar och sätt att träna och spela.

– Det har varit otroligt lärorikt hittills. Det är ett lite annat tänk när det gäller vårt eget spel och hur vi ska hitta in i spelytorna. Sen är det även en annan uppställning där vi försöker involvera fler i anfallsspelet.

Wessén är också inne på att man inte ska förvänta sig några mirakel av RIF-laget i år.

– Nej, det viktigaste är att fokusera på oss själva och att vi vet vad vi ska göra. Vi har många nya juniorer som fått ta klivet upp och det är väldigt roligt. Man ska dock inte förvänta sig för mycket av oss, säger hon och fortsätter:

– Med tanke på serieomläggningen så kommer det bli en tuff säsong, för alla lag egentligen. Samtidigt ska det bli otroligt kul att få komma igång och äntligen spela dubbelserie igen. Det känns som en evighet sedan.

Rimforsa IF 2022

Spelar i: Division 2 Nordöstra Götaland

Placering förra året: 10:a

Seriemotståndare: Eneby BK, FC Vetlanda, Hjulsbro IK, Lindö FF, BK Tinnis, BK Kenty, Svärtinge SK, Tranås FF-Torpa AIS, Vimmerby IF och Västerviks damfotboll IF.

Premiär: Hjulsbro IK (borta), 10 april

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!