Kan ta första guldet på 38 år: "Vore underbart"

En har varit med på hela resan. Den andra är prestigevärvningen som valde att stanna. Nu ska Alice Carlsson och Madelen Janogy spela hem Hammarbys första SM-guld sedan 1985. –Jag vågar knappt tänka på det eller prata om det, säger lagkaptenen Carlsson.

Madelen Janogy under onsdagens träning på Kanalplan i Stockholm inför helgens guldavgörande i damallsvenskan.

Madelen Janogy under onsdagens träning på Kanalplan i Stockholm inför helgens guldavgörande i damallsvenskan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-11-09 13:08

När Hammarbys damer tog sitt hittills enda SM-guld i fotboll var det med profiler som Annette "Silen" Nilsson, Maria Vargas och Lilie Persson i laget.

Till helgen kan det vara dags igen.

38 år efter det senaste guldet – ingen i dagens Hammarbylag var ens påtänkt då – har "Bajen" SM-bucklan inom räckhåll inför lördagens avslutning på damallsvenskan.

För lagkaptenen Alice Carlsson är det svårt att greppa.

– Men självklart vore det helt, helt, helt underbart, säger 28-åringen.

Höll känslosamt tal

Inför förra helgens hemmamatch mot Häcken höll Carlsson ett tal i omklädningsrummet för att elda på sina lagkamrater. En förlust hade inneburit att SM-guldet varit Häckens, nu gick Hammarby i stället ut och körde över motståndet under matchens inledande halvtimme. Segern, 3–2 till slut, gör att mycket talar för att det räcker med tre poäng borta mot IFK Norrköping för att säkra klubbens första SM-titel sedan 1985.

– Det var mycket känslor i det där talet, jag pratade väl mest om vilken lång väg vi har tagit och hur mycket det här betyder för oss. Hur mycket hårt jobb som ligger bakom och hur stolt jag är över att vi står här i dag.

Hon värvades till Hammarby 2020 som en del av klubbens satsning mot damallsvenskan, och blev omgående lagkapten. Sedan dess har hon varit bärande på vägen från elitettan, "Bajen" gick upp till högstadivisionen samma år, och nyligen förlängde hon sitt kontrakt över säsongen 2027.

Femma i fjol

– Jag är oerhört stolt över att ha varit med från början, det är så stort så jag vet inte. Det betyder så mycket för klubben och för mig och för allihop. Hade någon sagt till mig inför det här året, eller för några år sedan, att "det här året går ni in i sista omgången och har det i egna händer", det hade man knappt vågat tro på själv.

Vid årsskiftet är det sju år sedan Hammarby Fotboll IF tog över klubbens damverksamhet, som fram till 2017 hade varit fristående. Och efter några år som jojo-lag har utvecklingen gått fort de senaste åren.

Som nykomling i damallsvenskan 2021 blev Hammarby sjua. I fjol slutade laget femma.

En förklaring till framgången har varit förmågan att locka till sig toppspelare. Det började med att landslagsmeriterade mittfältaren Hanna Folkesson oväntat skrev på för Hammarby redan när laget spelade i elitettan.

"Inte klar" med Hammarby

Sedan har tunga namn – Jonna Andersson och Julia Roddar är två exempel – fortsatt att ansluta. Den tyngsta profilvärvningen kom i december 2020 när den då nykomlingen presenterade Madelen Janogy. I vintras förlängde landslagsanfallaren sitt kontrakt över 2023 med motiveringen "jag känner mig inte klar".

– Vi har jobbat så otroligt hårt för att vara i det här läget. Och när vi går ut och spelar den här matchen så ska vi gå ut och spela med mod och njuta och omfamna situationen. Vi har inte vunnit något än, säger Janogy.

TT: Du stannade i Hammarby för att du "inte var klar". Nu kan det bli en dubbel (Hammarby vann svenska cupen tidigare i år), hur skulle det vara?

– Jag kände också tillsammans med klubben att vi inte är klara, och det här är ett sådant kvitto på att vi har gjort rätt saker och att man har tagit rätt beslut.

– Det är en dröm att jag är i det här läget tillsammans med "Bajen".

Hammarbys lagkapten Alice Carlsson under onsdagens träning på Hammarby IP i Stockholm inför helgens avgörande i damallsvenskan.
Hammarbys lagkapten Alice Carlsson under onsdagens träning på Hammarby IP i Stockholm inför helgens avgörande i damallsvenskan.
Fakta: Så avgörs guldstriden

Tre lag gör upp om SM-guldet på damsidan. Här är förutsättningarna inför den sista omgången:

1) Hammarby, 56 poäng, 58–16 i målskillnad (+42).

2) Häcken, 56 poäng, 49–10 (+39).

3) Linköping, 55 poäng, 73–27 (+46).

Sista omgången, lördagen den 11 november, samtliga matcher med avspark klockan 14.00: IFK Norrköping–Hammarby, Häcken–Piteå, Linköping–Kristianstad.


Fakta: Hammarbys tio senaste säsonger

2022: 5:a i damallsvenskan.

2021: 7:a i damallsvenskan.

2020: 2:a i elitettan (uppflyttning).

2019: 3:a i elitettan.

2018: 11:a i damallsvenskan (nedflyttning).

2017: 7:a i damallsvenskan.

2016: 2:a i elitettan (uppflyttning).

2015: 11:a i damallsvenskan (nedflyttning).

2014: 2:a i elitettan (uppflyttning).

2013: 4:a i elitettan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!