Kanada kräver lösning innan avresa till VM

VM i Australien och Nya Zeeland är bara en månad bort. Nu vill Kanada ha frågan om ersättning löst innan de lämnar för mästerskapet – och tiden är knapp. –Vi behöver ett avtal innan vi reser dit, säger lagkaptenen Christine Sinclair.

Kanadas lagkapten Christine Sinclair. Arkivbild.

Kanadas lagkapten Christine Sinclair. Arkivbild.

Foto: Fernando Llano/AP/TT

Fotboll2023-06-22 08:53

Kanada har nämligen planerat att resa till Australien för ett förläger den 28 juni.

Det är sex dagar bort.

– Vi är inte vid ett läge där vi inte kommer kliva på planet, men vi vill ha det klart så att vi inte behöver tänka på det när vi förbereder oss, säger Sinclair till den kanadensiska nyhetsbyrån The Canadian Press.

Långvarig konflikt

Kanadas dam- och herrlandslag har varit involverade i en arbetskonflikt som pågått i mer än ett år.

– Vi har sagt rakt ut till förbundet att vi behöver ett avtal på plats, åtminstone för VM, innan vi reser dit. Vi närmar oss, jag tror det kommer hända. Kommer det bli ett långsiktigt avtal? Nej. Men något kommer att göras innan VM börjar, säger Sinclair.

Kanada, sjua, på världsrankningen, inleder VM med att möta Nigeria den 21 juli. I gruppen finns även Australien och Irland.

Det kanadensiska damlandslaget har varit utan kollektivavtal sedan det senaste gick ut i slutet av 2021.

Såväl dam- som herrlandslaget har tidigare visat sitt missnöje gentemot förbundet.

"Hamnar på efterkälken"

I juni 2022 bojkottade herrarna en träningslandskamp mot Panama bara timmar innan avspark då de krävde ett bättre kollektivavtal.

Damerna spelade i februari i år landslagsturneringen Shebelieves Cup mot sin vilja. Landslaget gick ut i strejk inför turneringen, en strejk som blev kortlivad då förbundet hotade att stämma damlandslaget.

– Jag känner inte till alla detaljer på herrsidan, men jag tror att vi spelare fruktar att vi som landslag kan hamna på efterkälken när man ser vad andra förbund gör för sina lag, säger Sinclair.

Fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland avgörs 20 juli–20 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om