"Känns mer som att hela Sverige supportar damerna"

Stämningen är inte som på herrmästerskapen, säger de svenska fotbollsfansen på plats i England. Och tur är väl det, tycks många vara ense om. –Det känns mer som att det är hela Sverige som supportar damerna, säger Tim Maalsnes från Göteborg.

Svenska fans samlades på puben Frog & Parrot i centrala Sheffield timmarna före svenska fotbollsdamernas EM-premiär mot Nederländerna.

Svenska fans samlades på puben Frog & Parrot i centrala Sheffield timmarna före svenska fotbollsdamernas EM-premiär mot Nederländerna.

Foto: Lasse Mannheimer/TT

Fotboll2022-07-09 19:20

Svenska och nederländska fans om vartannat intog Sheffields gator inför lördagens EM-premiär på Bramall Lane. Men den som letade hätsk stämning mellan lagens supportar, fick leta förgäves.

Utanför puben Frog & Parrot i centrala Sheffield fylldes gatan av blågula supportrar, men förbipasserande, orangeklädda nederländare hade inget att frukta.

– Det är väldigt positiv stämning mellan svenskar och holländare, det är väldigt roligt. Det känns inte som under herrmästerskapen, där det alltid brukar vara mer rivalitet mellan fansen. Här känns det inte alls så, säger Anna Grubb från Göteborg.

– Herrsidan kan gärna få behålla det, det behöver inte spridas hit.

Hon är inte ensam om den åsikten. Det må fortfarande vara många tusen fler fans som följer det svenska herrlandslaget i stora mästerskap, men kvantitet är inte allt, säger Tim Maalsnes från Göteborg, som tidigare bara varit på herrmästerskap.

– Skillnaden är att det är mycket mer spridning bland supportrar här, på herrmästerskapen är det mest män. Här är det mer familjer och det känns mer som att det är hela Sverige som supportar damerna, säger han.

Borde ha köpt biljett

Han har biljetter till Sveriges två inledande EM-matcher i Sheffield, mot Nederländerna och Schweiz. Om Sverige når finalen på Wembley den 31 juli planerar han dock att åka till London för att försöka se den på plats. Men han är medveten om att biljetterna är slutsålda sedan länge.

– Jag var otaktisk. Vi skulle ha köpt ”follow my team”-biljetter för hela vägen, och sedan sett hur långt de gick. Men förhoppningsvis går det att få tag i biljetter till finalen. Om vi kommer dit. Eller när vi kommer dit, inte om, säger Tim Maalsnes.

Peter Gunnarsson från Jönköping har med sin familj följt damlandslaget de senaste åren, och var på plats både under EM 2017 och VM 2019.

– Det här är ju det bästa som finns i livet, jag och familjen har följt dem nu sedan några år tillbaka. Det här svenska landslaget är något utöver det vanliga.

– Stämningen, det känner du själv här, det är barnfamiljer, det är vuxna, det är gamlingar och alltihop. Stämningen här är underbar.

Prövning för stämbanden

Jonas Almqvist från Göteborg tror att svenskarnas intresse för det svenska damlandslaget i fotboll kommer att fortsätta växa.

– Jag tror att folk har börjat fatta att det är bra fotboll och att det är kul, och att mästerskap är en skön grej att vara på, oavsett om det är herrar eller damer, säger Jonas Almqvist.

Han saknar dock en specifik sak från herrmästerskapen.

– Man skulle gärna få gå ner en oktav när man sjunger, det är det jobbiga. Det är skittufft. Men jag kan suga i mig det.

Anna Grubb och Jonas Almqvist från Göteborg i Sheffield, England före EM-matchen mellan Nederländerna och Sverige.
Anna Grubb och Jonas Almqvist från Göteborg i Sheffield, England före EM-matchen mellan Nederländerna och Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!