"Kanske vår sista chans i Champions League"

Landslagskaptenen Caroline Seger får äntligen uppleva ett Champions League-gruppspel. Kanske blir det både veteranens och Rosengårds sista Europaresa. –Det blir tuffare och lag blir bättre. Både i Sverige och i Europa, säger 38-åringen.

Rosengårdsstjärnan Caroline Seger, 38.

Rosengårdsstjärnan Caroline Seger, 38.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-11-13 15:45

När Rosengård tränade dagen innan tisdagens Champions League-premiär mot Eintracht Frankfurt på Malmö IP körde veteranen Caroline Seger inne i gymmet. Landslagsmittfältaren lär inte finnas med i någon startelva.

– Det ser inte ut så. Jag sitter med i morgon, säger Seger.

Det beror på en lättare skadekänning. På något sätt är det signifikativt för Segers fotbollsår 2023 – hon har inte lyckats komma tillbaka på allvar sedan hon opererade en häl efter EM förra sommaren.

Inget lyckligt år

– Det har varit knackigt. Inte så mycket kontinuitet i något egentligen. Det är först nu på slutet som jag har lyckats få lite matcher och träningar, men det har varit stökigt så klart och inte optimalt på något sätt, säger hon.

I allsvenskan har det blivit endast tio matcher, varav sex från start. I VM i somras blev det två korta inhopp mot Sydafrika och Italien innan hon startade mot Argentina i gruppavslutningen. Då blev det endast 45 minuter på planen – Seger byttes ut skadad i paus och spelade inte mer i mästerskapet.

– Det här året överlag har inte varit något jag kommer att minnas för resten av mitt liv som det lyckligaste året, säger Seger, som dock spelade 90 minuter mot både Schweiz och Italien under den senaste landslagssamlingen när Blågult antagligen spelade sig bort från OS nästa sommar.

Rosengårds Champions League-grupp är nästan en kopia av fjolårets. Nu väntar återigen Barcelona och Benfica – Eintracht Frankfurt är det nya inslaget. I fjol innehöll gruppen även Bayern München. Då blev det sex förluster av sex möjliga och 3–20 i målskillnad.

– Vi vann (SM-guld) förra året, men tog inte en enda poäng. Det här året blev vi sjua i damallsvenskan, så möjligheterna är ju egentligen sämre detta gruppspel. Å andra sidan har vi inget att förlora, vi har allt att vinna, säger Caroline Seger, som missade gruppspelet i fjol på grund av häloperationen.

"Inget vi kan ta för givet"

Det finns ett stort sug i truppen efter att få spela gruppspelet, säger hon.

– Man får väldigt få chanser, och det är kanske vår sista chans att få spela i Champions League. Det vet man aldrig heller. Så det gäller för oss att ta tillvara på den här tiden och verkligen njuta av stunden och den här möjligheten.

TT: Varför är det kanske sista chansen?

– Det blir ju tuffare och tuffare. Du ser detta året som det har varit för oss, andra lag som växer och blir större hela tiden. Man ska inte ta något för givet. Rosengård har alltid varit med i toppen, men det är inget vi kan ta för givet. Det är så klart vår målsättning, men det blir tuffare och lag blir bättre. Både i Sverige och i Europa, säger Caroline Seger.

Seger har ett år kvar på kontraktet med Rosengård och med sjundeplatsen i år i damallsvenskan kommer Malmöklubben inte att få kvala till Champions League nästa säsong.

Fakta: Champions League

Premiäromgången av damernas Champions League, grupp A:

Tisdag: Rosengård–Eintracht Frankfurt (klockan 18.45), Barcelona–Benfica (21.00).

Grupp B:

Tisdag: St Pölten–Brann (18.45), Slavia Prag–Lyon (21.00).

Grupp C:

Onsdag: Bayern München–Roma (18.45), Ajax–Paris Saint-Germain (21.00).

Grupp D:

Onsdag: Paris FC–Häcken (18.45), Real Madrid–Chelsea (21.00).


Fakta: Svenska lagens matcher i Champions League

14/11: Rosengård–Eintracht Frankfurt (18.45)

15/11: Paris FC–Häcken (18.45)

22/11: Benfica–Rosengård (21.00)

23/11: Häcken–Real Madrid (18.45)

13/12: Rosengård–Barcelona (18.45)

14/12: Chelsea–Häcken (21.00)

20/12: Häcken–Chelsea (21.00)

21/12: Barcelona–Rosengård (21.00)

24/1: Häcken–Paris FC (18.45)

25/1: Rosengård–Benfica (18.45)

30/1: Real Madrid–Häcken (18.45)

31/1: Eintracht Frankfurt–Rosengård (21.00)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!