Kapten De Bruyne: "En sann ära"

Kevin De Bruyne blir Belgiens nya lagkapten – med första uppgift att vinna mot Sverige. –En sann ära, säger Manchester City-stjärnan inför EM-kvalet.

Manchester Citys Kevin De Bruyne tar över som ny lagkapten i Belgien.

Manchester Citys Kevin De Bruyne tar över som ny lagkapten i Belgien.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Fotboll2023-03-21 19:47

Den 31-årige mittfältaren var en av huvudkandidaterna till att ta över bindeln från Eden Hazard, som avslutade sin landslagskarriär efter Belgiens misslyckande i VM i Qatar.

– Jag är väldigt stolt. Jag har spelat länge i det här laget och jag hoppas kunna göra ett bra jobb för Belgien. Men för mig ändrar det inte så mycket i gruppen. Vi har alla våra uppgifter att sköta, säger De Bruyne till belgiska tv-kanalen RTL.

För Belgien blir matchen mot Sverige chans till en nystart i många bemärkelser. VM slutade i fiasko redan i gruppspelet och flera spelare ur den gamla "gyllene generationen" har slutat eller petats.

Dessutom är förbundskaptenen både ny och ung: 37-årige tysk-italienaren Domenico Tedesco. Fast några stora förändringar väntar knappast redan nu.

– Jag tror inte att tränaren vill ändra allt med bara två eller tre dagars förberedelser. Men han kommer säkert att säga oss vissa saker som han vill se. Hur som helst hoppas jag att vi kommer att börja kvalet med att vinna i Sverige, säger De Bruyne.

VM-missen har han nu accepterat.

– Ibland är fotbollen så. Vi var helt enkelt inte tillräckligt bra under den turneringen. Jag gav allt, men jag var inte heller tillräckligt bra. Man får inte vara rädd för att säga som det är, förklarar den nya lagkapten.

Fakta: Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne föddes i Drongen i nordvästra Belgien 1991 och fotbollsfostrades i Racing Genk, som han vann den belgiska ligan med 2011.

Han värvades till engelska Chelsea 2012, men utan framgång och blev i stället först utlånad till tyska Werder Bremen och sedan såld till Wolfsburg.

Han kom tillbaka till England och Manchester City i augusti 2015 och har sedan dess varit en stor del i klubbens succéår, med fyra vunna ligatitlar, en FA-cupvinst och fem segrar i ligacupen.

De Bruyne debuterade i landslaget 2010 och har sedan dess gjort 25 mål på 97 landskamper, bland annat i VM 2014, 2018 och 2022 samt EM 2016 och 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!