Karin brinner för fotbollen: "Det är otroligt roligt"

Fotboll, fotboll och fotboll. Det är mycket av den varan när det kommer till Karin Hillström. Utöver sin roll som assisterande tränare i Vimmerby IF är hon även spelarutvecklare på Smålands Fotbollförbund. "Jag ser mycket av den mentala biten och gillar den mer", säger hon.

Karin Hillström är assisterande tränare för Vimmerby IF och laddar här för en av många träningspass på Arena Ceos.

Karin Hillström är assisterande tränare för Vimmerby IF och laddar här för en av många träningspass på Arena Ceos.

Foto: Haris Dreco

Fotboll2021-05-19 20:30

Det var inför den här säsongen som Vimmerby IF:s damlag plockade in Karin Hillström i ledarstaben. Hillström, som har en lång spelarkarriär bakom sig, har fått frågan vid ett antal tillfällen under tidigare år också. Den här gången valde hon att tacka ja.

– Ja, haha. De har varit på mig i många år och velat att jag ska hoppa på, men jag har inte riktigt velat lämna killarna födda 2003 och 2004 som jag tränat, förklarar hon.

Nu utgör Karin ledarstaben i VIF tillsammans med Mikael Rinaldo och Håkan Ericsson. Och det är en stor grupp hon och kollegorna förfogar över.

– Vi är ett 40-tal tjejer, så man får dela upp det. Jag och Håkan går bakom och får uppdrag från Mikael och det kan till exempel vara så att jag har hand om passningsövningar med en grupp. Det är lite nivåanpassat, så att de som gör bra ifrån sig får en chans att byta grupp och träna med A-laget. Men alla tjejer tränar samtidigt och har lika många pass i veckan, säger Hillström, som är imponerad över träningsviljan i gruppen.

– Spelarna vill verkligen bli bra och är alltid taggade inför träningarna. Vi är i ruskigt bra form, tycker jag.

Hur har beskedet om enkelserier tagits emot?

– Vi kände på oss att det skulle bli så här, så vi har ställt in spelarna på det. Motivationen är det inga problem med, det är nästan så att vissa av tjejerna har ökat i motivation. Problemet är bara att vi inte kan mäta oss mot någon annan än oss själva för tillfället. Vi försöker ha mycket internmatcher på storplan för att få in matchspelet.

Taktikgenomgångar, fysträning och passningsövningar i all ära. Det som Karin Hillström brinner för är den mentala aspekten hos sina spelare.

– Jag ser mycket av den mentala biten och gillar den mer. Det är lite av den rollen jag ska ha, att kunna prata med en spelare om den känner sig hängig eller ledsen. Jag tycker att det är så otroligt roligt att kunna gå in och peta i småsaker för att sen få se en utveckling.

En fördel som Vimmerby IF har i Hillström är att hon parallellt med uppdraget i klubben även är spelarutvecklare för Smålands Fotbollförbund. Hon har stenkoll på talangerna som blommar ut i vår trakt.

– Jag ser ju tjejerna som kommer underifrån i vår zon. Nu har det tyvärr inte blivit så många läger och träffar på grund av coronapandemin, säger Hillström.

Hur har ni inom SmFF gått tillväga istället?

– Det har varit mycket möten och kurser på Teams. Men jag vet att man också satsat på att åka ut på lagträffar. Det är vårt sätt att träffa spelare. Många lag har nappat och varit intresserade av att en spelarutvecklare ska komma och exempelvis hålla i en träning.

Har du varit på något sådant besök?

– Vi är ganska många utvecklare i zonerna, så man fick anmäla intresse. Men jag kände att jag hade för mycket förra året och att jag inte hann med det. Jag vet dock att Janne "Boda" (Carlson) varit en sån som åkt och träffat lag på pojksidan.

När fotbollsäsongen väl drar igång på allvar kan får Karin Hillström ta plats i Vimmerby IF-båset. Trots att det är klart att det blir enkelserier så är tränaren mer taggad än någonsin.

– Jag är supersugen på att få dra igång och se hur vi står oss. Jag har alltid tittat på damlagets matcher och vet vad många av spelarna går för. Det ska bli otroligt roligt. 

"Jag är supersugen på att få dra igång och se hur vi står oss", säger Karin Hillström.
"Jag är supersugen på att få dra igång och se hur vi står oss", säger Karin Hillström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!