Karlo Goranci inväntar tid hos läkare: "Ligamentet är helt av"

Karlo Goranci återvände till Gullringens GoIF inför säsongen. Men det har inte blivit den där sprakande vårsäsongen som de hade hoppats på. För Karlo personligen har dessutom en eländig fotskada varit hämmande. Vi tog ett längre snack med den tekniska kreatören om skadebekymren, Gullringens missräkning och lokalfotbollens utmaningar. "Jag har inte kunnat springa eller gå normalt", säger 31-åringen.

Karlo Goranci återvände till Gullringen inför säsongen. Dessvärre har en fotskada hämmat honom under våren.

Karlo Goranci återvände till Gullringen inför säsongen. Dessvärre har en fotskada hämmat honom under våren.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-06-27 07:30

För Gullringen återstår det en match till innan det vankas sommaruppehåll. På fredagskvällen, när Tranås besöker Gullemon. 

Likt de senaste matcherna kommer det vara ett gulsvart lag utan Karlo Goranci i laguppställningen. En fotskada har satt käppar i hjulet för honom under våren, och nu går han i väntans tider. 

– Jag hoppas få en tid snart hos en läkare, för att eventuellt få en kortisonspruta. Sen kan jag träffa fysioterapeuten och få rehabövningar som jag ska göra under uppehållet, och därefter få återkoppling i augusti då förhoppningsvis svullnaden gått ned. Om den inte gjort det kanske vi måste koppla in en ortoped, förklarar Goranci. 

Hur pass allvarlig är skadan?

– Ligamentet på utsidan av foten är helt av. Men det är svullnaden som är problemet, jag kan inte trampa ned foten ordentligt. Så just nu är det mest att jag avvaktar och väntar på att svullnaden ska gå ner.

För oss icke-ortopeder kan det vara svårt att begripa hur han lyckats spela med ett ligament mindre i foten. Åtgärder hade dock kunnat sättas in redan tidigare. 

– Anledningen till att jag inte varit med de senaste matcherna är för att jag inväntat svar från röntgen, och då kunde jag inte spela match samtidigt. Jag kunde lika gärna ha kollat upp det här för två månader sen, för det blev inte bättre. 

Hur har det varit att spela med den här skadan?

– Det har inte varit optimalt. Jag har tejpat foten hårt så att det inte gått att trampa snett åt något håll, men jag har inte behövt ta några smärtstillande. Det har inte varit så mycket smärtor faktiskt, utan mest obekvämt. Jag har inte kunna springa eller gå helt normalt. Som alltid när man varit småskadad genom åren har det gått bättre med bollen än utan, haha.

De senaste säsongerna har Karlo kombinerat en roll som spelare med att vara tränare samtidigt. I år har han "bara" fokuserat på att vara spelare. 

Har det varit skönt, eller har man velat ha mer inflytande på de taktiska delarna?

– Det har varit lite ovant. Man har haft mer tid hemma jämfört med de senaste åren. Att inte behöva gå runt och tänka på fotbollen hela tiden har varit skönt. Självklart ser man ibland saker från planen som man har tankar om, men det är inte mitt jobb att försöka få ut det till spelarna.

Har du ändå varit med och bollat idéer och tankar med tränarna?

– Alltså, det var väl lite bollande under försäsongen. Men nu har jag inte tränat på väldigt länge utan bara spelat matcher tejpad. Det finns redan tre ledare – Ola (Lindblom), "Danne" (Daniel Wernersson) och "Lillen" (Ronny Eriksson) – och det behövs inte mer än så.

I en intervju med Karlo i höstas berättade han att tränarsatsningen inte skulle läggas helt åt sidan. Utöver spel i Gullringen var tanken att han skulle träna sin sons lag och påbörja en UEFA B-utbildning.

– Jag hoppade av den innan den startade. Jag behövde spendera mer tid hemma och kunde inte lägga den tiden på annat. Men jag tränar min sons lag. Vi får se om det blir aktuellt att gå den i framtiden. Det är en väldigt bra tränarutbildning, och efter den kan man ta lite olika vägar.

undefined
Förra året var Goranci spelande assisterande tränare i Vimmerby IF. Den här säsongen har han inte haft några åtaganden utöver sin roll som spelare.

Om vi ser till er säsong i stort har den inte blivit som ni hade hoppats på. Hur vill du summera den såhär långt?

– Vi hade toppaspirationer, men samtidigt visste vi att serien skulle bli bättre än tidigare år. Det har såklart inte hjälp med alla skador vi haft heller, men man kan inte bara skylla på det, utan det har även att göra med hur vi presterat på planen. 

– Det är däremot ett dilemma när man inte får kontinuitet i startelvan. Så det har inte varit toppen, men vi har ändå bibehållit humöret i truppen. Går det tyngre får man inte heller den där medstudsen man behöver.

Ni vann mot Malmbäck senast och har ganska god marginal ned till botten. Har ni accepterat att det blir en slags mellansäsong eller har ni fortfarande hopp om att hamna i tabelltoppen?

– Det är inget vi pratat om direkt. Vi hade ingen kravställning inför säsongen på att vi skulle vara i serietopp. Men nu kanske vi inte behöver tänka på lagen bakom oss och kan blicka uppåt. Vi kommer ta poäng under hösten, samtidigt som andra lag kan tappa. Allt kan hända. Det känns däremot som att det kommer stå mellan Jönköpingslagen i toppen, där jag tycker Assyriska är klart bäst.

Gullringen har ju såklart viljan att ta ett steg upp i seriesystemen. Hur känner du kring truppen som finns, finns det förutsättningar för det på sikt?

– Jag, Alex (Alexander Svartz), Ola, "Basse" (Sebastian Svartz) och "Ralle" (Rasmus Bexell) är efter 30-strecket nu. Så en generationsväxling måste förberedas, även om det såklart kan finnas spelare att värva från närområdet. Men det är väldigt svårt att sia om. På ett sätt har det redan pågått en generationsväxling under några säsonger. Vi får se vad framtiden utvisar.

Vimmerby IF ligger bra till i sin serie och har väldigt goda möjligheter att avancera till division 2. Finns det risk för att lokala talanger vill dit istället för till Gullringen, och att ni får det svårare att locka spelare?

– För lokalfotbollen i stort skulle jag säga att det vore bra om Vimmerby gick upp. Sen är det upp till de andra att komma ikapp. För tio år sen hade vi väl lag i division 2, 3 och 4. På sikt vore det nog bättre om vi hade ett lag i division 2, kanske två i "trean", några i fyran och så vidare. Lite mer splittrat över divisionerna. Så att det inte är som nu med bara ett lag i "trean", ett i "fyran" och ett helt kluster i division 5.

– Man ska komma ihåg att division 2 är en bra nivå. Skulle VIF ta sig upp är chansen större att unga talanger stannar kvar här istället för att bege sig till fotbollsgymnasium som många gör nu.

Goranci tror även på mer samarbete klubbarna emellan.

– Det gäller att tänka vad som är bäst för spelarna. Jag tycker aldrig att någon slags rivalitet ska förstöra för spelare. Men samtidigt, skulle det gå bra för klubbarna skulle det nog vara lättare att släppa gammalt groll och samarbeta med varandra mer. 

Vad som händer med lokalfotbollen, Gullringen och Karlo Goranci de kommande åren står skrivet i stjärnorna. Det vi i alla fall vet är att laget kommer behöva klara sig utan sin viktige kugge tills dess att den där förbaskade foten läkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!