Katharina gånger två – Österrikes hopp lever

Två lag på noll poäng ställdes mot varandra, i EM:s grupp A, på St Mary's Stadium i Southampton. Både Nordirland och Österrike hade därför kniven mot strupen. Mål av Katharina Schiechtl och Katharina Naschenweng innebär att hoppet lever för Österrikes del.

Österrikes Katharina Schiechtl, i mitten, satte 1–0 mot Nordirland.

Fotboll2022-07-11 20:02

Båda lagen intog gräsmattan med varsitt stort avbräck.

Nordirländskorna fick klara sig utan Aston Villa-anfallaren Simone Magill som drog korsbandet i första omgången mot Norge. Österrikiskorna å sin tur saknade Arsenal-backen Laura Wienroither som smittats av covid-19.

Österrike inledde starkast. Det gav även utdelning och högerbacken Katharina Schiechtl, som ersatte Wienroither, bredsidade enkelt in 1–0 efter en kantfrispark.

Strax innan paus höll nordirländskorna på att ställa till det för sig. Ett dåligt uppspel, av målvakten Jacqueline Burns, bröts av yttern Barbara Dunst. Men hennes avslut tippades i ribban av Burns. Således gick lagen till pausvila vid ställningen 1–0.

Andra halvlek bjöd främst på kamp, kamp och åter kamp.

I 64:e minuten höll Burns återigen på att ställa till det. Målvakten tappade ett till synes ofarligt långskott mellan fingrarna – men bollen landade på nättaket.

Matchens slutskede präglades även mer av kamp än av någonting annat. Men i slutminuterna blixtrade inhopparen Katharina Naschenweng till.

Med en nedtagning lurade hon en försvarare, med nästa touch en till, och placerade kyligt in 2–0 för Österrike, vilket även blev slutresultatet.

Österrikes seger innebär att hoppet om avancemang i allra högsta grad lever för semifinalisterna från EM 2017. Mästerskapsdebuterande Nordirland är dock utslaget ur turneringen.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel förutsättningar kring Nordirlands fortsatta spel i EM.