Som enda division 5-lag var de inte favoriter, men det struntade Kisa BK i. För första gången sedan 2017 vinner de Kisapokalen. "Det var inte väntat men vi hade en bra känsla", säger KBK:s tillfällige huvudtränare Ahmed Altawil.

Kisa BK var strålande glada, inte förvånande efter att ha vunnit mot division 4-klubben Rimforsa.

Fotboll2020-07-18 17:45

Kisa BK - Vimmerby IF 0-0:

I inledningen av lördagens första match utbytte lagen chanser och närmast var hemmalaget KBK efter en fast situation. Utmärkte sig gjorde framför allt KBK:s Abas Shekh. En kvart in i matchen missade hans lagkamrat Kevin Gaines en straff efter att ha skjutit bollen i målvaktshöjd. VIF å sin sida fick inte spelet att flyta, och det bestående intrycket efter den första halvleken var att det inte skiljer en division mellan klubbarna.

– Jag litar på alla mina spelare och i defensiven spelade vi 4-5-1. Följer man sin matchplan och håller fokus hela matchen så har man kommit väldigt långt på vägen, menar KBK:s tränare Ahmed Altawil.

Värmen var påtaglig för båda lagen men KBK hanterade den till synes bättre, eller så var de helt enkelt mer motiverade. Andra halvan av matchen var mest ett ställningskrig utan heta chanser. Närmast kom VIF:s Niklas Gunnarsson som prickade stolpen med sin frispark. Det slutade mållöst och det var också mest rättvist sett till matchbilden.

VIF - Rimforsa IF 1-4 (0-2):

Frågetecknet inför dagens andra match var huruvida VIF skulle svara upp mot ett utvilat RIF. Lagen hade varsin jättechans precis i början då bland annat VIF:s Gunnarsson missade ett friläge. Nils Lindsten blev första målskytt i Kisapokalen 2020 när han gav sitt RIF ledningen och minuten senare gjorde de 2-0. Med en match i benen och med värmen i åtanke samt underläge 0-2 skulle det krävas något extra av Vimmerbyklubben för att hitta en väg tillbaka.

VIF visade lite kämparglöd i upptakten av andra halvlek, men när Lindsten rundade målvakten och satte 3-0 och kort därpå lobbade in 4-0 försvann såväl energin som hoppet. Visserligen tröstmålade Gunnarsson från straffpunkten men det hjälpte föga. VIF:s prestation matchade deras för dagen grågula matchställ och hade det inte varit för Petter Gustavsson hade det blivit tennissiffror. Nej, de gjorde inget avtryck i Kisa.

RIF - KBK 0-1 (0-0):

Förutsättningarna inför den avslutande matchen var glasklara. Vid RIF-poäng var pokalen deras medan KBK behövde vinna. Rimforsatränaren Erik Svensson valde att byta ut några spelare från föregående match, exempelvis Nils Lindsten. Det var en helt anna intensitet i den här matchen och inget av lagen vek sig en millimeter.

– Mest nöjd är jag med sättet vi uppträder på, inget gnäll från vår sida eller sinsemellan och det är något vi har jobbat på, säger Altawil.

Abas Shekh och Kevin Gaines var ett ständigt orosmoment för RIF-försvaret men halvlekens bästa chans fick KBK:s Joakim Bronow som nästan fri med målvakten nog borde ha förvaltat läget bättre. Gulvita KBK gick till halvtidsvila med mersmak. Den för RIF så viktige David Cederholm tvingades lämna planen direkt i andra halvlek med krampkänning och omgående släppte hans lagkamrater till två jättechanser, men 0-0 stod sig och matchutgången var verkligen osäker.

Med tio minuter kvar av Kisapokalen förlöste Marwan Al-Inizi Kisa och tryckte in 1-0. Det skulle också komma att bli slutresultatet för trots flera tilläggsminuter lyckades inte RIF skapa något tryck och mala ner KBK. Således vinner Kisaklubben pokalen för första gången sedan 2017.

– Det här var kanske inte väntat på förhand men vi hade en bra känsla hela dagen, säger Altawil.

Kevin Gaines lyfter Kisapokalen medan deppande Rimforsaspelare ser på.