Kerr i högform i Chelseas kross

Chelsea, med tre svenskor från start, gjorde lite vad man ville med albanska Vllaznia. Sam Kerr och Pernille Harder satte var sitt hattrick i 8–0-segern. Samma flygande start i Champions League har inte Amanda Ilestedts Paris Saint-Germain fått.

Sam Kerr fortsätter att hitta målet i Chelsea. Arkivbild.

Fotboll2022-10-26 20:58

Albanska Vllaznia blir av allt att döma något av en slagpåse i grupp A. Och det bottentippade laget fick det minst sagt tufft på Kingsmeadow i London.

Chelsea satte full fart framåt från första sekund och i den tionde minuten hade Sam Kerr gett hemmalaget ledningen. Pernille Harder skar en passning genom bortaförsvaret och Kerr förvaltade danskans framspelning genom att distinkt sätta 1–0 i nät.

Det var bara början på australiskans show.

I den 37:e minuten var det dags för nästa oceanisk-nordiska samarbete att ge frukt när Guro Reiten stormade fram till vänster. Norskan slog inlägget med knivskärpa och Kerr hade bara att sätta foten till för 2–0.

Reitens nästa målgivande assist kom bara två minuter senare när hon serverade Pernille Harder för 3–0.

Dubbla hattrick

Alla tre Chelsea-svenskor spelade från start: målvakten Zecira Musovic, mittbacken tillika lagkaptenen Magdalena Eriksson och högeryttern Johanna Rytting Kaneryd.

Den blågula trion har nog haft tråkigare kvällar.

Men allra roligast hade förmodligen Sam Kerr.

I den 57:e minuten nickade hon in sitt hattrick på hörna, såg det i alla fall ut som. Men efter matchen justerades protokollet och målet tillskrevs i stället Magdalena Eriksson.

Kerr blev ändå tremålsskytt, för bara tre minuter senare satte hon 5–0 till Chelsea.

Pernille Harder ville inte vara mycket sämre. Danskan utökade till 6–0 i den 72:a minuten, Katerina Svitková stack sedan emellan 7–0 innan Harder avslutade överkörningen genom att också fixa sig ett hattrick, fram till 8–0.

Mållöst i Madrid

Medan Chelsea inlett gruppspelet med två raka segrar, går det mera trögt för Amanda Ilestedts Paris Saint-Germain.

PSG – som nått semifinal de tre senaste säsongerna – följde upp förra veckans 0–1-förlust hemma mot Chelsea med att bara få 0–0 borta mot Real Madrid.

Inför matchen mot Real medgav PSG:s tränare Gérard Prêcheur att hans lag redan hamnat i ett prekärt läge i årets turnering.

– Naturligtvis är det en viktig match. Vi inledde gruppspelet dåligt, så vi har knappt utrymme för några misstag nu, sade Prêcheur till uefa.com.

En poäng och ännu en mållös match var knappast vad han hade hoppats på.

Spelmässigt var det ett litet steg framåt. Mot Chelsea mäktade PSG bara med ett enda skott på mål, nu skakade det franska laget fram något fler målchanser.

Olofsson nära

Men de var ändå inte många, och inte tillräckligt många med den effektiviteten som rådde.

Lieke Martens träffade ribban i den 19:e minuten och Kadidiatou Diani missade ett friläge i den 55:e minuten. Mycket mer var det inte.

Real Madrid hade dessutom minst lika många lägen som kunde ha gett seger. Bland annat var svenska mittfältaren Freja Olofsson nära att ge Real ledningen med ett tungt skott i den 24:e minuten.

Den allra bästa chansen för Real hade ändå Claudia Zornoza. Svenska landslagsbacken Amanda Ilestedt gjorde en närapå prickfri insats i PSG:s backlinje, men i slutminuterna misslyckades hon med att rensa undan ett inlägg från höger, och bollen hamnade framför fötterna på Zornoza. 32-åringen hade både tid och utrymme att placera in segermålet, men skottet gick utanför.

Chelsea toppar grupp A på maximala sex poäng, två före Real Madrid. PSG har en poäng och Vllaznia är kvar på noll.