Kindakillen Hadar Sundberg på väg till finrummet

19-årige Hadar Sundberg, med förflutet i Kisa BK och Rimforsa IF, är mer eller mindre ordinarie i det IF Sylvia som gör succé i Division 1 Norra. "Vi var verkligen inte tippade så här högt", säger högerbacken.

Rimforsafostrade Hadar Sundberg gör det bra i division ett laget Sylvia.

Rimforsafostrade Hadar Sundberg gör det bra i division ett laget Sylvia.

Foto: Johny Daagh

Fotboll2020-07-30 18:45

Hadar Sundberg och hans Sylvia har haft sommarledigt en tid och har en väldigt stark vårsäsong bakom sig. Själv har Hadar medverkat i sju av nio matcher och får alltså ses som någorlunda ordinarie. 

– Det är roligt att jag har fått spela så mycket som jag har fått göra. Jag tror att det beror på att jag har en tränare som tror på mig. Positionen som högerback passar mig bättre än som mittback då jag är en explosiv spelare. 

Norrköpingsklubben Sylvia leder Norrettan, vilket ger en plats i Superettan, efter sju vinster och två kryss på nio matcher. De är det enda hittills obesegrade laget. 

– Förklaringen är att vi har bra träningar där alla ger sitt yttersta eftersom att vi har en bred trupp där alla vill få chansen, menar Hadar. 

Ifjol slutade Sylvia nia i tabellen, en stor framgång enligt Hadar då de på förhand var tippade att åka ur serien. Att det skulle gå så här bra i år var det få, om ens någon, som anade. 

– Vi var verkligen inte tippade att leda serien så här långt in på säsongen. Vanligtvis är det inte så mycket folk på våra matcher så pandemin har inte drabbat oss på det viset. 

Nej, Sylvia är inget publiklag. I Norrköping är det IFK som gäller men Hadar trivs bra i den östgötska storstaden i vilken han har gjort sig hemmastadd. 

– Jag har flera vänner utanför fotbollen och nu har jag bott här ganska länge då jag flyttade hit 2017 för att gå på fotbollsgymnasiet. 

När han lämnade Rimforsa gjorde Hadar också det för att utvecklas i IFK Norrköpings U17-lag och senare U19-lag. Men verkligheten i division 1 är en annan. Det brukar heta att det är Sveriges tuffaste serie då spelarna tränar lika mycket som eliten gör men inte på långa vägar har lika hög ersättning. 

– Det var alltid hård konkurrens i IFK vilket har inneburit att man har fått ge allt. Från U19 till division 1 är det dock ett stort kliv, framför allt fysiskt och tempot som är mycket högre. 

Vad vill du utveckla som spelare?

– Jag skulle vilja bli mer delaktig i spelet för att kunna påverka mer. Också fysiken behöver jag utveckla. 

Höstsäsongen blir, som för alla andra, sammanpressad. Sylvia har 21 matcher kvar att avverka på ett fåtal månader. 

– Svårt att säga vad vår målsättning är nu för det här kommer att bli riktigt tufft. Det är för tidigt att börja prata om Superettan, enligt Hadar. 

IF Sylvia har överraskat och toppar division ett norra.
IF Sylvia har överraskat och toppar division ett norra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!