Nu utvecklar Kisa BK varför tränaren fick lämna

Beskedet kom som en blixt från klar himmel: Succétränaren Greger Johansson får lämna uppdraget som tränare i Kisa BK, en knapp månad innan seriepremiären. Här utvecklar Morgan Wass varför de fattade beslutet.

Morgan Wass berättar om hur Kisa BK tänkte när de bestämde sig för att bryta med tränaren Greger Johansson.

Morgan Wass berättar om hur Kisa BK tänkte när de bestämde sig för att bryta med tränaren Greger Johansson.

Foto: Haris Dreco/Montage

Fotboll2022-03-15 14:40

För de allra flesta kom nyheten att Greger Johansson fått kicken som en riktigt stor överraskning.

Många ställer sig förstås frågande till varför och hur klubben egentligen tänkt.

Sporten fick en längre pratstund med en av föreningens starka profiler, vice ordföranden och förre tränaren Morgan Wass.

Vad ligger bakom det här drastiska beslutet?

– Det här har växt fram under tid, och självklart inget som kom på uppstuds i måndags kväll. Redan förra året ville vi utnyttja ledarstabens fulla kapacitet på ett bättre sätt. För 14 dagar sedan hade vi ett möte med Greger (Johansson, tränare) om hur vi upplevde situationen från föreningens sida. Att vi ville involvera de andra tränarna Alberis (da Silva) och Björn (Blomberg, tidigare Pettersson) och få dem mer delaktiga i träningarna, säger Morgan Wass och fortsätter:

Tyvärr fick vi inte det gensvar som vi önskat och hoppats. Vi har inte märkt av någon förändring. Därför valde vi att inte fortsätta samarbetet med Greger. Det är framför allt det här som ligger till grund för hur vi har agerat. Vi är arbetsgivare och då vill vi att alla tränares kunskaper och erfarenheter ska kunna nyttjas på bästa sätt.

Kunde ni ha löst det här på ett annat sätt?

– Jag tycker att vi har försökt. Vid flera tillfällen har vi pratat om att vi ville ha ett ökat samarbete på ledarsidan. Och det ska kraftfullt poängteras att vi då inte pratar om laguttagningar, byten och så vidare.

Varför skedde det här nu, med mindre än en månad till seriestart?

– Klart att det kan diskuteras, men vi anser att det var bättre att stämma i bäcken nu än att vänta tills en bit in i serien. Då kanske vi hade hamnat i en svårare sits om vi inte sett en förbättring. Och återigen, vi gör det här med utgångspunkt för vad vi anser vara för föreningens bästa. Självklart är det här inget man vill göra. Det är jättejobbigt.

– Jag vill också säga att vi inte har några "hard feelings" gentemot Greger. Han kom in med en enorm vinnarmentalitet och hade många spelarkontakter. Vi vände en negativ trend, men det är samtidigt inte bara hans förtjänst, utan det är flera som ligger bakom det.

Under måndagskvällen sa den numera förre KBK-tränaren bland annat så här till vår tidning: "Ska jag vara ärlig så upplever jag, så här i efterhand, att det finns lite för starka individer vid sidan av som vill vara med och påverka".

undefined
Greger Johansson var mycket besviken efter att klubben valt att bryta samarbetet med honom.

Hur ser du på det uttalandet?

– Blankt nej. Vi tillåter inte att någon som inte är med i föreningen är med och påverkar. Både styrelsen och seniorgruppen kring herrfotbollen ligger bakom beslutet vi fattat. Vi är överens, säger Morgan Wass.

Vad har ni mött för reaktioner från spelarhåll?

– Tyvärr har vi inget spelarråd, men vi har tagit tempen på spelare. Det har framkommit att nivån på träningarna borde ha steppats upp nu när de ska spela i division tre. Det finns däremot ingen som uttryckt att de vill bli av med Greger. Det finns inget mot honom som person. I måndags informerade vi spelargruppen om vad som hänt. På torsdagen kommer vi ha en samling där vi kommer prata mer om hur vi går vidare. 

Finns det en risk för att de värvningar som gjorts delvis tack vare Greger Johanssons kontakter nu lämnar Kisa BK?

– Det känner jag ingen generell oro kring. Det är ju inte så att Greger ligger bakom alla "Linköpingsvärvningar", så är det inte. Vi hoppas förstås att de här spelarna vill vara kvar och känna att de kan fortsätta utvecklas som spelare i klubben.

Är det klart vem som kommer att ta över?

– Alberis blir ny huvudtränare, där Björn kommer att assistera. Vi kommer snart också att presentera ytterligare två tränare kring herrlaget. Exakt hur de fördelar rollerna sinsemellan är inte klart, utan det får de diskutera sig fram till. Förmodligen kommer inte de två nya att vara med på varje träning, säger Morgan Wass utan att avslöja vilka ledare det rör sig om.

Däremot berättar Wass att nytillskotten tidigare varit verksamma på högre nivå.

Alberis da Silva har sedan tidigare ingen större tränarerfarenhet, däremot en gedigen spelarkarriär med drösvis allsvenska kamper på kontot. Björn Blomberg har jobbat inom Kisa BK i många år.

Kommer den här förändringen påverka er sportsligt?

– Jag tror inte det. Det blir nog ingen större skillnad i spelsätt, men det är tränarna som bestämmer. Vi har ett väldigt bra lag. Nu går vi vidare och ser framåt. 

undefined
Alberis Da Silva, t.v, tar över efter tränaren Greger Johansson t.h. Johansson fick under måndagen beskedet om att han får lämna Kisa BK.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!