Kisapokalen överlever världskrig och pandemier

Det finns fullt med pokalspel runtom i närområdet. En riktig långkörare är Kisapokalen som med sina 94 år på nacken faktiskt är Sveriges äldsta som spelats utan avbrott. "Pokalen har betytt väldigt mycket för folket i Kisa genom åren", menar Torbjörn Lindqvist.

Torbjörn Lindqvist kan det mesta om Kisa BK och den seglivade Kisapokalen.

Torbjörn Lindqvist kan det mesta om Kisa BK och den seglivade Kisapokalen.

Foto: Marcus Johannesson

Fotboll2020-07-16 20:30

År 1925 bildades Kisa BK och redan året därpå var det premiär för Kisapokalen som nu är Sveriges äldsta sammanhängande pokalspel som alltså klarat sig igenom såväl andra världskriget som den pågående Coronapandemin. 

I den första upplagan deltog Linköpings SK, Hultsfreds AIK, Vimmerby IF och Kisa BK. 

– Den första jag känner till är Skänningepokalen men den är nedlagd nu, säger Torbjörn Lindqvist, en personlighet inom KBK som skrev boken om fotbollens första 50 år i Kisa och nu författar en ny om de senaste 50 åren. 

När det kommer till intresset kring Kisapokalen har det varierat kraftigt genom årtiondena, med publikrekord på uppemot 2000 personer. Klart är att årets arrangemang blir det första helt utan publik. 

– Det är speciellt med pandemin men det hade nästan varit värre om det hade ställts in på grund av uteblivna lag eller spelare och att intresset helt dog ut men det här är en tradition som inte bryts, hävdar Lindqvist. 

På 1950-talet var fotbollsintresset enormt vilket också avspeglade sig på Kisapokalen som då spelades i Folkets Park i Kisa. Med åren avtog dock intresset och precis som i övriga Fotbollssverige var det på 1990-talet väldigt svalt.  

– Då skrev jag en krönika om att lägga ner helt och hållet. Det var för mycket jobb vid sidan av om ingen ändå kommer och kollar och klubbarna skickade allt sämre lag. 

För andra året i följd deltar bara tre lag i Kisapokalen: KBK, VIF samt Rimforsa IF. Tidigare hade det endast inträffat en gång på 1980-talet då Gullringen i protest inte ville ställa upp enligt Lindqvist. 

Många duktiga spelare har varit med, bland annat Åtvidabergs Henrik "Fimpen" Gustavsson och likaså Johan Karlsson, då nybliven svensk mästare med Elfsborg. 

– Själv lirade jag med Peter Karlsson i slutet av 1970-talet. Han blev senare allsvensk skyttekung och var bra på precis allting, berättar Lindqvist. 

Den 95:e upplagan av Kisapokalen står nu för dörren. Frågan är om den kommer att överleva drygt 100 år till. 

– Jag har väldigt svårt att tänka mig det. Någonstans tar det stopp och det är intresset som blir avgörande. Kan man hålla det vid liv efter ett år som detta kanske det kan ge ett uppsving, säger Lindqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!