Beslutet taget – så blir det med uppmärksammade matchen

Division 4-matchen mellan Vimmerby IF och Tenhult avbröts mitt under den första halvleken. Nu har Smålands Fotbollförbunds disciplinnämnd beslutat att tilldöma VIF segern med 3–0. "Vi har hela tiden haft svårt att se att man skulle kunna bedöma det på något annat vis", säger David Lindgren, verksamhetsansvarig i VIF.

Matchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF fick avbrytas. Nu har ett beslut kommit.

Matchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF fick avbrytas. Nu har ett beslut kommit.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2022-06-10 10:55

Ni har säkerligen hängt med i skriverierna kring matchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF, som spelades den 21 maj. 

Det var i mitten av den första halvleken som Tenhults Angelo Deumaga störtade ut från planen, kraftigt upprörd efter en ordväxling med en VIF-spelare vid en frisparkssituation. Matchen bröts sedan, då Tenhult vägrade att fortsätta. Enligt Deumaga hade VIF-spelaren uttryckt sig rasistiskt mot honom, något som spelaren i frågan nekar till

Matchen spelades aldrig klart och frågan hamnade hos disciplinnämnden i Smålands Fotbollförbund. Nu har man tagit ett beslut. 

Magnus Appelberg, som är sekretarare i disciplinnämnden, berättar att man tilldömt Vimmerby IF segern med 3–0. 

– Ja, vi har fått hantera ärendet och kort och gott beslutat att erkänna Vimmerby segern med 3–0, säger han och fortsätter:

– Det var så klart svårt att bara gå på det underlaget som fanns, eftersom det var ord mot ord med två spelare som haft en ordväxling. Det är ingen som hört något mer än spelarna själva. Eftersom Tenhult inte ville spela klart så var det enkla beslutet att Vimmerby tilldöms segern. Det går inte att bevisa något och därför tar disciplinnämnden det beslutet. 

Om Tenhults IF vill överklaga beslutet har de två veckor på sig att göra det. 

– Beslutet är i sig taget, men det tar två veckor innan det vinner laga kraft. Man kan överklaga till nästa instans, som då är SmFF:s styrelse, berättar Appelberg.

Han tillägger:

– I grunden vet vi inte vad som sagts mellan spelarna, det är bara de själva som vet. Men om vi släpper frågan kring rasism fri så tycker vi på Smålands Fotbollförbund givetvis att det aldrig ska förekomma någonstans.

Vimmerby IF:s verksamhetsansvarige David Lindgren välkomnar beslutet och ser det som väntat.

– Vi har hela tiden haft svårt att se att man skulle kunna bedöma det på något annat vis, säger Lindgren som samtidigt tycker att det skaver lite att bli tilldömd en seger i efterhand, säger han och fortsätter:

– Min uppfattning är att matcher ska avgöras på ute på planen. Nu valde Tenhult att göra så här och då blev det på det här viset. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!