Klart för Europa – och guldchansen lever

Förlusterna mot Degerfors, Häcken och AIK förstörde sannolikt möjligheten att vinna SM-guldet. Men Djurgården ger inte bort något. 4–0 mot Sundsvall ställde in Häckens förhoppningar om en guldmiddag och säkrade spel i Europa till sommaren. –Vi ska ge det chansen hela vägen in och så får vi se hur långt det räcker, säger anfallaren Haris Radetinac.

Klart för Europaspel även nästa säsong och guldchansen lever. Då jublade Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström.

Klart för Europaspel även nästa säsong och guldchansen lever. Då jublade Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström.

Foto: Tim Aro/TT

Fotboll2022-10-24 21:02

Avståndet på sex poäng till Häcken är intakt med sex poäng kvar att spela om i årets allsvenska. Inget är klart förrän det är klart, matematiskt kan tabelltvåan Djurgården fortfarande snuva Häcken på den allsvenska seriesegern.

För att så ska ske måste det här hända de två sista omgångarna:

Häcken förlorar först derbyt mot IFK Göteborg och sedan mot IFK Norrköping medan Djurgården vinner mot Norrköping och Mjällby. Då hamnar båda klubbarna på 60 poäng och målskillnad avgör.

"Vore korkat"

Den favören såg Djurgården till att ha på sin sida, tack vare den rasande starten på Tele2 arena.

– Möjligheten finns. Det ska extremt mycket till, men det finns poäng att spela om och det är klart att vi inte har gett upp.

– Det vore korkat, säger Magnus Eriksson till Discovery+.

Lagkaptenen prickade stolpens utsida redan innan en minut var gången. Hörna följde på hörna när Djurgården bokstavligen belägrade "Giffarnas" straffområde och dess utkanter.

Hur länge skulle seriens i särklass svagaste defensiva kollektiv stå emot? Knappa sex minuter, inte mer.

Då nickade Gustav Wikheim in sitt sjätte mål för säsongen. Tio minuter senare bredsidade Hampus Finndell in 2–0 och hade inte Häcken redan avbeställt guldmiddagen var det hög tid då.

Den andra halvleken var 43 sekunder gammal när Sundsvalls Teodor Stenshagen oturligt styrde in Elias Anderssons inspel i eget mål.

3–0 och plus 29 i mål mot Häckens plus 28.

Hängde av Kalmar och AIK

Det lilla hoppet om att få till en guldkamp in i det sista lever. Anfallaren Joel Asoro har förstås inget emot att IFK Göteborg slår Häcken på söndag.

– Jag vet inte hur mycket Häcken påverkas av att Alexander Jeremejeff inte är med (avstängd). Det är ett bra lag ändå. Vi får se. Göteborg kämpar på och slog AIK. Det blir intressant, säger han.

Redan nu kan Djurgården bocka av kvalspel till Europa Conference League till sommaren.

AIK förlorade medan Kalmar FF tappade mark och har sex poäng upp till Djurgården, vars målskillnad är överlägsen. I stället väntar en fajt i nästa omgång om en Europabiljett när trean Hammarby möter fyran Kalmar.

– Jätteviktigt att vi säkrade en plats. Vårt mål var att komma topp tre i allsvenskan. Nu ska vi försöka vinna alla matcher vi har kvar och så får vi se hur långt det räcker, säger Joel Asoro.

Europa Conference League är turneringen Djurgården är mitt uppe i just nu. Manglingen av Sundsvall var en mentalt uppbyggande genomkörare inför gruppfinalen borta mot Molde på torsdag.

Med 3–0 i ryggen klev trion Finndell, Wikheim och Rasmus Schüller av efter en timmas spel.

Med några minuter kvar fick Alexandros Garcia Tsotidis göra allsvensk debut för Djurgården. I 92:a minuten skickade Magnus Eriksson in 4–0.

Djurgårdens Joel Asoro på väg framåt.
Djurgårdens Joel Asoro på väg framåt.
Fakta: Djurgården i Europaspelet

27 oktober: Tar Djurgården poäng borta mot Molde vinner klubben sin grupp i Europa Conference League. Det innebär att klubben går direkt till åttondelsfinal i i turneringen. Förlust och den sista gruppspelsomgången avgör vem som vinner gruppen, Molde eller Djurgården.

3 november: Gruppspelet i Europa Conference League avslutas mot Shamrock Rovers på hemmaplan.

7 november: 16-delsfinalerna i Europa Conference League lottas. Intressant för Djurgården vid andraplats i gruppen. De åtta grupptvåorna seedas och lottas mot de åtta tredjeplacerade klubbarna i Europa League.

16 och 23 februari: 16-delsfinalerna spelas.

24 februari: Åttondelsfinalerna lottas.

9 och 16 mars: Åttondelsfinalerna spelas.


Fakta: Det gäller för att nå Europaspel

Champions League: Höstens svenska mästare får chansen i sommar att kvala in till huvudturneringen.

Europa League: Allsvenskan har för låg rankning för att ges en direktplats, men turneringen kan nås via ett misslyckat kvalspel till Champions League.

Europa Conference League: Tvåan och trean får gå in i kvalspelet i sommar, i hopp om att nå gruppspelet. En plats i kvalet till turneringen är också vikt åt vinnaren av svenska cupen, vars final spelas i maj. Är cupvinnaren redan kvalificerad för Europaspel går platsen till den allsvenska seriefyran i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!