Klart: Göteborg blir Sveriges EM-bas

När Dublin fråntogs Sveriges två EM-matcher ströks också Irland som det svenska landslagets bas. Nu är det bestämt att landslaget ska ha Göteborg som bas under EM – men flera logistiska frågetecken kvarstår.

Fotbollslandslaget kommer att ha Göteborg som bas under EM. Arkivbild.

Fotbollslandslaget kommer att ha Göteborg som bas under EM. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-04-30 16:08

"Vi är väldigt glada att vi hittat den här lösningen. Närheten till bra träningsplaner och generellt bra omgivningar har varit centralt för oss. Inte minst med tanke på coronarestriktionerna som gäller för laget. Sen känns det så klart extra kul att få ladda upp i Sverige", säger landslagschefen Stefan Pettersson till fotbollförbundets webbplats.

Landslaget samlas på EM-basen Gothia Park Academy i Göteborg den 8 juni och bo på ett hotell på Hisingen.

Där kommer man att ladda upp inför premiärmatchen mot Spanien i Sevilla sex dagar senare. Därefter är det ännu inte bestämt om landslaget åker tillbaka till Göteborg inför matchen mot Slovakien i S:t Petersburg, eller åker direkt från Spanien till Ryssland.

Landslaget presschef Jakob Kakembo Andersson säger till TT att det bland annat beror på vilka träningsmöjligheter Sverige kan få i S:t Petersburg.

Efter Slovakienmatchen åker det svenska landslaget tillbaka till Göteborg inför den sista gruppspelsmatchen i S:t Petersburg mot Polen den 23 juni.

"Bra förberedelser är A och O för oss. Givet de sena besked vi fått från Uefa så tycker jag att vi har hittat en väldigt bra plats att ladda på. Vi har väldigt bra förutsättningar att förbereda oss", säger förbundskapten Janne Andersson.

Fakta: Sveriges uppladdning och EM-gruppspel

18 maj: EM-truppen presenteras i Stockholm.

24-28 maj: Förläger 1 i Båstad

29 maj: Landskamp mot Finland på Friends arena.

2-5 juni: Förläger 2 i Stockholm.

5 juni: Landskamp mot Armenien på Friends arena.

8 juni: Truppen samlas på EM-basen i Göteborg.

14 juni: EM-premiär mot Spanien i Sevilla.

18 juni: Gruppspelsmatch mot Slovakien i S:t Petersburg.

23 juni: Gruppspelsmatch mot Polen i S:t Petersburg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!