Klart: Graham Potter till Chelsea

Nu är det klart. Tidigare Östersundstränaren Graham Potter ersätter sparkade Thomas Tuchel som ansvarig för storklubben Chelsea. Engelsmannen har skrivit på ett femårskontrakt med Londonlaget.

Graham Potter är ny tränare för storlaget Chelsea. Arkivbild.

Graham Potter är ny tränare för storlaget Chelsea. Arkivbild.

Foto: Gareth Fuller/AP/TT

Fotboll2022-09-08 16:46

Efter 0–1 mot Dinamo Zagreb i Champions League i tisdags fick Chelseas nya ägarstyre, lett av amerikanen Todd Boehly, nog. Tysken Thomas Tuchel, som vann turneringen under sitt första halvår i klubben, sparkades med omedelbar verkan.

Jakten på ersättare har gått fort och i huvudsak handlat om ett namn: Brighton-tränaren Graham Potter. Nu står det klart att Potter, 47, lämnar sydkusten för London efter att ha skrivit på för fem år med Chelsea.

"Jag är extremt stolt och exalterad över att representera Chelsea, denna fantastiska fotbollsklubb. Jag ser fram emot att arbeta med den nya ägargruppen och möta och arbeta med denna spännande spelartrupp, och utveckla ett lag och en kultur som våra otroliga fans kan vara stolta över. Jag vill också rikta ett stort tack till Brighton för att de tillåter mig att ta den här chansen", säger Potter i ett uttalande på Chelseas webbplats.

Vann mot Arsenal med ÖFK

Potter är ett bekant namn för svenska fotbollssupportrar efter sina år i Östersund där han var ansvarig mellan 2011 och 2018. Där uträttade Potter underverk utan dess like med sina annorlunda metoder och nyskapande taktik och tog klubben på en resa ingen hade kunnat ana.

Från att ha startat i fjärdedivisionen förde Potter upp Östersund till svensk fotbolls finrum och vann även svenska cupen 2017. Detta gav Europaspel där laget tog sig hela vägen till slutspel i Europa League med en bortaseger mot Arsenal som absoluta höjdpunkt.

2018 lämnade Potter för Swansea i engelska andraligan och därifrån värvades han till Brighton i Premier League där Potter gjort fina resultat under tre års tid. Potter ledde laget till en niondeplats i ligan i fjol och lämnar nu klubben som tabellfyra.

Ny ägarstruktur i klubben

"Vi är glada över att ta Graham till Chelsea. Han är en beprövad tränare och en innovatör i Premier League som passar vår vision för klubben. Han är inte enbart extremt talangfull på planen utan har förmågor och kunskaper som sträcker sig bortom fotbollsplanen, vilket kommer göra Chelsea till en mer framgångsrik klubb. Han har haft en stor påverkan på sina tidigare klubbar och vi ser fram att se det här också", säger ägaren Todd Boehly.

Framöver är det Chelsea som gäller för 47-åringen. Storlaget vann Champions League så sent som för ett år sedan, men det har varit turbulent på sistone. Tidigare ägaren Roman Abramovitj sanktionerades av brittiska myndigheter för sin koppling till Rysslands president Vladimir Putin och sålde klubben i somras till amerikanen Todd Boehly.

Boehly har anklagats för att inte förstå sig på sporten och ska ha hamnat i bråk med den nu sparkade Thomas Tuchel, dels om en potentiell värvning av Manchester United-stjärnan Cristiano Ronaldo och dels om vilket spelsystem som passar bäst, uppger The Athletic.

Debut på lördag

Anställningen av Potter tycks man dock nöjda med.

"Graham är en fotbollsinnovatör och en vinnare på planen och en ledare utanför. Han har imponerat djupt på oss med sina idéer och inställning till sporten. Vi är lyckligt lottade att ha Graham och hans stab som våra partners på denna resa", säger delägarna Behdad Eghbali och José E. Feliciano.

Graham Potter får debutera på lördag i Londonderbyt mot Fulham på Craven Cottage. I Chelsea återförenas han med sommarvärvningen Marc Cucurella som lämnade Brighton för 700 miljoner kronor.

Chelsea ligger på sjätte plats i Premier League.

Fakta: Graham Potter

Namn: Graham Stephen Potter

Född: Solihull, England, Maj 1975, (47 år)

Spelarkarriär: Spelade vänsterback och har representerat engelska klubbar som Birmingham, Stoke, Southampton, West Bromwich, York, Boston och Macclesfield, samt ett antal andra lag på lån. En U21-landskamp för England.

Tränarkarriär: Tog över Östersunds FK i svenska fjärdeligan 2011. Förde klubben till allsvenskan och slutspel i Europa League. Vann svenska cupen 2017.

Lämnade 2018 för walesiska Swansea i Championship. Blev klar för Brighton i Premier League i maj 2019. Slutade nia i fjol med 51 inspelade poäng – ett nytt klubbrekord.

Skrev i september 2022 på ett långtidsavtal med storklubben Chelsea.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!