Klubbarnas motdrag – startar egen serie

För att gå runt regelverket har Hägerstads IF – med klubbens ordförande Jesper Wahlström i spetsen – planer på att starta en inofficiell division 6-serie. "Alla andra lag är positivt inställda", säger han.

Jesper Wahlström i Hägerstad tycker att förbundet borde tillåta seriematcher på lägre nivå.

Jesper Wahlström i Hägerstad tycker att förbundet borde tillåta seriematcher på lägre nivå.

Foto: JONAS LJUNGDAHL/Michael Nordin

Fotboll2020-03-27 12:45

Nu är det klart att all seniorfotboll skjuts upp till juni, på grund av coronaviruset. Från division 2 och neråt kommer serierna att avgöras med enkelmöten.

För Hägerstad, Slätmon och de andra lagen i östgötasexan kan det få stora konsekvenser när det gäller antalet matcher. Den serien skulle nämligen ha avgjorts med trippelmöten. Istället för 18 omgångar riskerar det att bli endast sex matcher.

–  Ibland undrar man om förbundsfolket har varit på en division 6-match någon gång. Det brukar inte vara speciellt mycket publik, säger Jesper Wahlström.

Beslutet att skjuta upp tävlingssäsongen grundar sig i att förbundet vill förhindra smittspridningen av coronaviruset. Hur tänker du kring det?

– Jag förstår inte varför de godkänner träningsmatcher, men inte seriematcher. Vad är skillnaden? Det borde vara allt eller inget. Att de högre divisionerna har skjutit upp seriestarten är väl rimligt, med tanke på publikintresset. Men vi som är på distriktsnivå borde få spela som vanligt, tycker jag. Min känsla är att Svenska Fotbollförbundet fjäskar för Riksidrottsförbundet.

På Östergötlands Fotbollförbund står det så här angående att träningsmatcher är tillåtna, men inte seriematcher: "Vi vill inte påbörja en tävling som vi inte kan avsluta och därför har vi valt att skjuta serierna framåt. Att eventuellt få en situation där vi har seriespel men där lag har många sjuka är inte bra, dels för smittspridningen och dels för att det blir knepiga situationer med matchflyttar och lag som lämnar WO."

Jesper Wahlström:

– Jag tycker fortfarande att det är ologiskt. Då kunde väl förbundet ha varit mer flexibla när det gäller att flytta seriematcher, om nu något lag drabbas av sjukdomar.

Bland elitlagen finns det planer på att införa olika träningsturneringar under våren, i väntan på att serien drar igång. Hägerstads IF och Jesper Wahlström tar den idén till en ny nivå.

De tänker kopiera spelschemat i division sex och starta en inofficiell serie.

– Enda skillnaden är att vi kör det som träningsmatcher istället. Då kan inte förbundet klaga. Jag har ringt runt till alla andra klubbar i sexan och de är väldigt positiva till det här. De har tackat ja till att vara med. Det är bara Dulqad som jag inte har fått tag på.

Ser du någon problematik med den här lösningen, att ni går runt förbundets regelverk? 

– Nej, inte så länge alla andra lag är med på det. Vi får ju fortfarande spela träningsmatcher. Skulle det också förbjudas har vi hamnat i ett annat läge. Då blir det naturligtvis inga matcher. Jag har respekt för den här virussjukdomen, men jag har svårt att förstå förbundets inkonsekventa beslut, säger Jesper Wahlström.

Tjonne Andersson på Östergötlands Fotbollförbund har inga invändningar emot att det finns planer på en inofficiell division 6-serie.

– Nej, lagen får spela träningsmatcher. Det är helt okej. Vad gäller alla beslut kring det här hänvisar vi till informationen som finns på vår hemsida.

Blir det endast sex seriematcher i division 6 den här säsongen?

– Det är inte klart än. Vi har en massa detaljfrågor som vi förhoppningsvis kan svara på inom en-två veckor. Vad gäller division 6 är det en speciell situation, eftersom vi hade planerat för trippelmöten. Det troliga är att det blir dubbelmöten istället, det vill säga tolv matcher per lag, säger Tjonne Andersson.

Han tillägger:

– Det händer otroligt mycket just nu. Vi försöker svara på frågorna så gott det går. Bland annat har jag 300 mejl som jag behöver svara på den närmaste halvtimmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!