Klubben tar avstånd från inkilningslista

Damallsvenska Eskilstuna United välkomnade nya spelare med en "inkilningslista" under ett träningsläger i Spanien. Nu är klubbledningen ångerfull. "Vi tar avstånd från all form av inkilning", säger ordföranden Lina Bertilsson.

Eskilstuna United välkomnade nya spelare med en inkilningslista. Arkivbild.

Eskilstuna United välkomnade nya spelare med en inkilningslista. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2022-03-17 19:15

Debatten om så kallad inkilning av nya lagkamrater inom idrotten har varit intensiv den senaste tiden, bland annat efter tv-experten Erik Granqvists vittnesmål från sin tid som ishockeyspelare.

Nu har ett nytt fall uppdagats inom damallsvenska Eskilstuna United under ett träningsläger i Spanien, uppger Eskilstuna-Kuriren.

Äta i underkläder

Tidningen har tagit del av en lista med tio punkter med olika uppdrag, bland annat att spelarna skulle "ha sport-bh eller underbyxor ovanpå 'vanliga' kläder till en måltid".

– Det där är aktiviteter som ska vara en positiv grej och en form av teambuilding för att föra alla närmare varandra. Här var ju syftet att visa att alla är okej och får vara som de är, säger Lina Bertilsson, ordförande i Eskilstuna United, till Eskilstuna-Kuriren.

Tydligt avstånd

Sedan nyheten fått spridning gick damallsvenska klubben emellertid ut med ett pressmeddelande där de tydligt tar avstånd för händelserna i Spanien.

"Vi tar händelsen från träningslägret i Spanien i början av februari på allvar och har samtal om den i truppen kring upplevelser och känslor. Vi tar avstånd från all form av inkilning, det ska inte förekomma", säger Lina Bertilsson.

Flera åtgärder sätts nu in. Bland annat kommer en "extern resurs" att kopplas in för att hålla samtal om föreningens värdegrund. Dessutom inleds ett samarbete med organisationen Suicide Zero, som arbetar för att förebygga självmord.

"Vi lär oss av det här och kommer fortsätta att prata internt i hela föreningen om hur vi är mot varandra och hur vi skapar en sund och positiv kultur där alla känner sig trygga. Det är ett ansvar som ligger på oss i styrelse och ledning."

Fakta: Alla tio punkter på listan.

”Här kommer 10 uppdrag som ni ska välja ut minst en i laget att göra. Uppdrag 6 ska ni göra tillsammans som grupp och fredag kväll ska ni göra ett uppträdande inför allihopa. Bevisning sker genom video eller film.”

+ Hålla tal på en måltid. (Behöver ej filmas)

+ Skräm nån av tränarna. (Videobevis)

+ Ta bild med spelare från så många olika lag som möjligt. (Bildbevis)

+ Bada i havet. (Videobevis)

+ Pruta i en butik. (Videobevis)

+ Ha sport-bh eller underbyxor utanpå ”vanliga” kläder till en måltid. (Behöver ej filmas)

+ Ta så många saker från folk i laget utan att någon märker det. Ta med det på fredag kväll. (Behöver ej filmas)

+ Bjud upp Fredde (Fredrik Bernhardsson, tränare) på en dans. (Live eller videobevis)

+ Håll en spansk konversation med någon som jobbar på hotellet. (Videobevis)

+ Tjuvknacka på någons dörr. (Videobevis)

Obligatoriskt:

”Ett liveframträdande fredag kväll som ska vara minst 3 min. Kan vara dans, sång, sketch, lekar m.m. Kom ihåg att bara fantasin sätter stopp.”

Källa: Eskilstuna-Kuriren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!