Knallskott, avbrott och kryss på Gamla Ullevi

Tappad ledning på hemmaplan för tredje gången i rad. IFK Göteborg fick bara 1–1 mot Varberg. Och den allsvenska fotbollsmatchen avbröts i 16 minuter för att någon hade kastat ett knallskott från läktaren.

IFK Göteborgs Gustaf Norlin var frustrerad efter en missad målchans i 1–1-matchen hemma mot Varberg.

IFK Göteborgs Gustaf Norlin var frustrerad efter en missad målchans i 1–1-matchen hemma mot Varberg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2022-05-15 19:55

Det small till på Gamla Ullevi efter 77 minuters spel. Från övre läktaren på kortsidan kastade en person in ett så kallat knallskott. Det landade och detonerade precis intill en pressfotograf som ramlade omkull i hörnet utanför gräsmattan.

Huvuddomaren Bojan Pandzic beslutade direkt att domarna och lagen skulle lämna planen i väntan på beslut.

– Fotografen mår förhållandevis bra och kunde återgå till sitt arbete men han hade tinnitussymptom och det tjöt i örat, berättar matchdelegaten Johan Gunnebo.

Personen som kastade ”bangern” lämnade arenan innan polis hann gripa honom.

– Men det finns filmmaterial. Polisanmälan har gjorts och nu börjar ett arbete för att identifiera personen. Han befann sig på en allmän läktarsektion och vi vet inte om han tillhör någon klubb överhuvudtaget eller om han bara var här för att sabotera, säger Johan Gunnebo, och fortsätter:

– Både domarna och lagen kände sig trygga och därför beslutades att matchen skulle återupptas.

”Ångest på tröjan”

Rent fotbollsmässigt utstrålade varken IFK Göteborg eller Varbergs Bois trygghet.

– Två lag som inte kom ut med det största självförtroendet. Vi hade ett obefintligt anfallsspel i första halvlek och väldigt mycket ångest på tröjan, trots att vi inte ska ha någon press på oss när vi spelar borta mot IFK Göteborg inför storpublik, säger Varbergs Bois tränare Joakim Persson.

Bollen flög ofta i luften. Det var många höjddueller, mycket kamp om andrabollar.

Spelet såg ut som man kunde vänta sig i en match mellan två lag som bara hade tagit varsin poäng på de fyra senaste omgångarna. Och som slagit minst antal passningar i årets allsvenska och dessutom haft högst felprocent i passningsspelet.

Bergs uppvisning

Men efter en halvtimme gjorde Blåvitt en uppvisning i djupledsfotboll.

Elva sekunder, noga räknat. Så kort tid tog det från Blåvittmålvakten Warner Hahns utspark tills bollen låg i Varbergs målnät.

Däremellan hade en av matchens stora profiler varit hjärnan och den exakta utföraren. Marcus Berg tog tag i Oliver Stanisics hand i ett ögonblick. Den lilla oschystheten fick Varbergsmittbacken att missa tajmingen i nickduellen med Oscar Vilhelmsson. Bollen damp ner vid Berg, som tog ner mjukt och skickade vidare till en löpande Hosam Aiesh. Snabba fötter, en överstegsfint och ett lågt 1–0-skott från Aiesh.

”Extremt surt”

Första målet brukar vara betydelsefullt i fotboll. Men trots 1–0-ledning i de tre senaste hemmamatcherna har IFK Göteborg bara fått med sig två poäng av nio möjliga. 1–1 mot Djurgården, 1–2 mot Kalmar och nu bara 1–1 mot Varberg.

– I alla de här matcherna har vi haft ledningen och möjlighet att punktera. Det är extremt surt att vi inte vinner denna kväll, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre.

Kvitteringen kom i den 70:e minuten. Varbergs konsekventa satsning på långa inkast gav till slut utdelning. Alexander Johansson lämnades obevakad vid bortre stolpen och skickade in 1–1.

Efter avbrottet för knallskottet hade Marcus Berg största chansen till ett segermål för Göteborg men sköt över.

Blåvitt har nu spelat fem matcher i rad utan att vinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!