Kollapsade av anspänning – så laddar Elfsborg om

Det var upplagt för en guldfest i Borås. I stället slutade matchen mot Degerfors i besvikelse. Inför söndagens allsvenska avgörande har Elfsborg tvingats ladda om batterierna. –Det går inte att gråta över spilld mjölk, säger lagkaptenen Johan Larsson.

Johan Larsson var en av spelarna som var med när Elfsborg vann SM-guld 2012.

Johan Larsson var en av spelarna som var med när Elfsborg vann SM-guld 2012.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-11-11 18:44

En till synes avslappnad stämning råder när Elfsborg kör sitt förmiddagspass på Borås arena några dagar före fotbollsallsvenskans sista omgång och seriefinalen mot Malmö FF.

Spelare skojar sinsemellan, tränaren Jimmy Thelin kostar på sig att skämta med den samlade presskåren. Men när han får frågor om guldstriden blir rösten direkt allvarlig och blicken fokuserad.

– Vi har kämpat i 29 omgångar med en anspänning nästan hela tiden. Vi åkte på två smällar mot Värnamo (0–1) och Kalmar (0–3), sedan dess har vi vunnit fem raka och ett kryss. Vi är väldigt starka, säger Thelin.

Kollapsade av anspänning

I sex år har han varit huvudansvarig för Elfsborg. Sällan har han upplevt en match som den mot Degerfors i söndags. Elfsborg kunde säkra SM-guldet på hemmaplan – klubbens första sedan 2012 – men fick bara 2–2 mot Degerfors, som i sin tur hade behövt en seger för att hänga kvar i högstaserien.

Och det efter en match där målchanserna avlöste varandra under den drygt 15 minuter långa tilläggstiden.

Hemmapubliken kunde knappt tro sina ögon kring dramatiken som utspelade sig. Spelarna? De kollapsade på planen av anspänningen när domaren blåste av matchen. Efteråt pratade Jimmy Thelin om en mental urladdning för samtliga på Borås arena.

Hur laddar man om inför en ny avgörande guldmatch med den smällen i bagaget? Genom att lägga matchen bakom sig – så snabbt som möjligt.

– Vi har knappt pratat om den andra matchen och det som hände. Vi måste ha vårt fokus på rätt saker och titta framåt, säger Jimmy Thelin.

Från Boråslägret upprepas envist samma mantra, oavsett vem man pratar med: guldet förlorades inte mot Degerfors – det kommer en ny chans mot MFF.

– Det är viktigt att förstå att man inte kan isolera säsongen till en match. Vi hade en fin möjlighet. Vi lyckades inte ta den men ska man se tillbaka på varje poängtapp får man det jobbigt, säger högerbacken Johan Larsson.

"Svårt att önska sig bättre kuliss"

Inför helgens avgörande väntas Elfsborg bege sig till Båstad för att kunna träna på naturgräs. Boråslaget leder serien med tre poäng före Malmö FF.

Johan Larsson är tydlig med att söndagen har alla de ingredienser man som fotbollsspelare drömmer om.

– Det är ettan mot tvåan i en avgörande match. Det är svårt att önska sig en bättre kuliss. Det känns jättebra, säger han.

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin under onsdagens träning på Borås Arena inför allsvenska seriefinalen på söndag.
Elfsborgs tränare Jimmy Thelin under onsdagens träning på Borås Arena inför allsvenska seriefinalen på söndag.
Fakta: Den allsvenska guldstriden

På söndag avgörs herrallsvenskan med en renodlad SM-guldfinal i den sista omgången mellan Malmö FF och Elfsborg på stadion i Malmö.

Elfsborg står på 64 poäng och +34 i målskillnad. MFF har 61 poäng och +34 i målskillnad.

För Elfsborg räcker det således med ett oavgjort resultat för att klubbens sjunde SM-guld ska vara ett faktum.

Ska MFF ta sitt 23:e SM-guld krävs det seger. Då stannar båda lagen på 64 poäng, men Malmö tar guldet tack vare bättre målskillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!